2 grudnia 2012

Marmoladki winogronowe

Przed ostatnimi przymrozkami zerwaliśmy jeszcze sporo antonówek.
Nie były zbyt ładne, nie były duże, ale dla przetworów to nie ma zbytniego znaczenia.
Z części zrobiłam marmoladki.
Sądziłam, że będą dobrym smakołykiem świątecznym - niestety nie ma po nich śladu.
W tajemniczy sposób zniknęły z puszki.

Marmoladki winogronowe.


  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 1 szklanka soku z winogron
  • cukier trzcinowy do smaku i posypania 


Jabłka umyj pokrój w cząstki, wysyp pestki. Wsyp jabłka do garnka, zalej je sokiem
i na małym ogniu rozparuj. Przetrzyj  przez sito, dopraw do smaku  cukrem i wymieszaj jeszcze ciepłą masę.
Pamiętaj  że jabłka po odparowaniu będą słodsze.
Na prostokątnej blaszce wyłóż papier a na nim masę jabłkową na grubość ok. 1 cm.
Susz masę w letnim piekarniku aż odparuje i stężeje.
Z masy wykrawaj dowolne kształty za pomocą foremek do ciastek.

Marmoladki posyp cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz