5 czerwca 2012

Surówka z cytryńcem chińskim.

Cytryniec to magiczna roślina. Poczytajcie o niej w Wikipedii, wtedy zrozumiecie o co chodzi.
Ja podjadam całą wiosnę jej pędy, młode liście  dokładam do surówek. Listki są cytrynowo-gorzkawe.
Jesienią podkradam owoce, choć są bardzo kwaśne a ziarenka w środku są gorzkie.
Zasypuje je cukrem i zalewam alkoholem. Nalewka jest z nich pierwszorzędna.

Dziś opiszę jedną z surówek z listkami cytryńca.


Surówka z cytryńcem  chińskim.


  • 1 niewielka sałata lodowa (lub pół większej)
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 niewielka czerwona cebula
  • pęczek młodych pędów cytryńca chińskiego
  • 1 jabłko
  • sok z limonki lub cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu 
  • 2 łyżki oliwy ekstra v. 
  • sól, i biały pieprz do smaku






Warzywa oczyść, spłucz i odsącz z wody. Pokrój sałatę lodową, część rzodkiewek i  obraną cebulę. Dodaj obrane i starte jabłko ( w łezkę).Od  razu skrop surówkę  sokiem z limonki lub cytryny, by jabłko nie zbrązowiało.Dodaj  pokrojone listki cytryńca (część zostaw do dekoracji), miód oraz  oliwę z pierwszego tłoczenia (extra v.) - wymieszaj dokładnie. Ddopraw solą  i pieprzem (szczyptą)- wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  Przełóż surówkę do porcelanowej lub szklanej miski,  udekoruj rzodkiewką i pędami cytryńca - są kruche i smaczne.

2 komentarze:

  1. A skad wzielas tego cytrynca? Kupilas jako rosline doniczkowa? Strasznie mnie kreca takie egzotyczne zielska i z checia przygarnelabym taka roslinke.

    PS. BTW masz cos nie tak z tagami meta i zamiast polskich liter widze "?" przez co blog jest bardzie nieczytelny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupiłam sadzonkę 5 lat temu i rośnie w moim ogrodzie :)
    Co do polskich liter na razie nikt się nie skarżył.
    Nie wiem co mogłabym z tym zrobić żebyś widziała polskie litery - sorki.

    OdpowiedzUsuń