13 czerwca 2012

Kruchy placek owocowy

Czasami dobrze jest mieć w zamrażalce płat kruchego lub francuskiego ciasta.
 Można wtedy na szybko przygotować  ciasto. Mając do kompletu jabłka w słoiczku - szarlotka będzie  szybko gotowa.


Kruchy placek owocowy.



  • płat ciasta kruchego
  • 1,5 l jabłek na szarlotkę
  • mrożone wiśnie lub porzeczki czarne
  • 1 kisiel cytrynowy
  • pół szklanki wiórków kokosowych




Wymieszaj  jabłka z kisielem, rozmrożonymi wiśniami lub porzeczkami oraz wiórkami kokosowymi.
Płat ciasta lekko rozwałkuj , jeśli trzeba i wyłóż je na formie z brzegiem  na papierze do pieczenia (często załączony do mrożonki). Skrawki ciasta które pozostały pokrój w paseczki - posłużą do dekoracji.
Rozłóż masę owocową na cieście.










 Ze skrawków  ułóż wzorki  i poukładaj je na owocowej warstwie.
Upiecz placek w temp. 180 stopni C przez około 40 minut w zależności od grubości warstwy.
Podawaj po ostudzeniu.  


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz