5 czerwca 2012

Kasza gryczana z cukinią

Taki zwykły wegetariański  obiadek.Lubię takie połączenia, bo cukinia jest chrupiaca i soczysta.
Szybko, prosto i smacznie.



Kasza  gryczana z cukinią. 



  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki  białego półsłodkiego wina
  • 2 niewielkie cukinie
  • 1  łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • pikantny sos pomidorowy





Nastaw kaszę wg przepisu na opakowaniu (w zależności jakiej kaszy używasz), by ugotować ją na sypko. 
Na rozgrzanym oleju przesmaż  posiekaną cebulę  pokrojoną w półplasterki (obraną uprzednio)   Dodaj tymianek i pokrojoną  w cieniutkie paseczki cukinię (możesz zetrzeć ja na specjalnej tarce). 
























Przesmaż jeszcze chwilę , skrop winem, dopraw solą i pieprzem - duś kilka minut.

















Podawaj   uprażoną kaszę z cukinią przesmażoną razem  z cebulą, udekorowaną pikantnym sosem pomidorowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz