3 czerwca 2012

Sałatka "Meksykańska fala"

Tym razem moja sałatka warzywna, a właściwie ziemniaczana to sałatka  z dodatkiem śledzia.
Jej uroda polega na tym, że wszystkie warzywa krojone są w zapałkę, pomieszane delikatnie i polane sosem.
Na końcu fala z ostrego meksykańskiego sosu. Czy to dobra przekąska dla kibiców?
Najwyższa pora pomyśleć o przekąskach dla nich.


Sałatka "Meksykańska fala".



  • 8 ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 jabłko
  • 4 filety śledzia korzennego odsączonego z zalewy
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • listki pietruszki do dekoracji

Obierz ziemniaki, pokrój je w cieniutką  zapałkę (możesz zetrzeć je na specjalnej tarce), to samo zrób z jabłkiem, ogórkiem i cebulą.Śledzie pokrój w paseczki w poprzek. Dodaj do warzyw. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj majonez, jogurt i musztardę.
Ułóż porcje sałatki na talerzach, polej je sosem majonezowym, zrób falę z sosu meksykańskiego.
Oprósz sałatkę pieprzem i udekoruj listkami pietruszki.



2 komentarze:

  1. Widok cudny , a i pewnie smakuje podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki! smakuje szczególnie miłośnikom śledzia korzennego, którym też jestem.

    OdpowiedzUsuń