21 czerwca 2012

Szybki chłodnik z ogórkowym serduszkiem.

Upały wciąż dają w kość, więc wskazane jest jedzenie lekkie i raczej chłodne.
Jeśli chodzi o jedzenie chłodne - najlepsze są chłodniki.







Szybki chłodnik z ogórkowym serduszkiem.


  • 1 litr zsiadłego mleka lub kerfiru
  • 1 szklanka zakwasu buraczanego
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek koperku
  • 10 dag sera twarogowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz biały do smaku






Składniki chłodnika powinny być schłodzone.
Do wysokiego naczynia wlej mleko, zakwas i miód - zmiksuj.











Z kawałka ogórka wytnij serduszka do dekoracji, resztę pokrój w drobniutką kostkę.














Posiekaj drobniutko koperek.










 Dodaj do zupy koperek i ogórek, dopraw solą i pieprzem do smaku.









Wlej  zupę do talerzy, dodaj pokrojony w kosteczkę twaróg.
 Udekoruj ogórkowymi serduszkami i gałązkami koperku.

Podawaj chłodnik od razu .

1 komentarz: