22 czerwca 2012

Greckie gołąbki dla kibica.

Dziś przekąska dla tych co kibicują Grekom.
Do drugiej w nocy robiłam stertę gołąbków w kapuście, przy okazji zrobiłem gołąbki greckie w liściach winogron.


Greckie gołąbki dla kibica.


  • 500 g mielonego mięsa mieszanego (wieprzowo-wołowego)
  • około 30 dużych liści winogron
  • 200 g ryżu brązowego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki (lub 2 łyżki suszonej)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • sos pomidorowy   do dekoracji
  • 1 łyżka masła
  • bulion do podlania

Ryż ugotuj al dente.
Sparz liście winogron i odsącz z wody.
Posiekaj drobno obraną cebulę, czosnek  i pietruszkę. Do ostudzonego ryżu dodaj mięso, cebulę, czosnek oraz pietruszkę. Dodaj przyprawy i wymieszaj masę dokładnie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.







Nakładaj masę na liście i zawijaj ciasno ruloniki.












Do nasmarowanego  masłem wysokiego rondla  ułóż na dnie pozostałe liście winogron, ułóż ciasno gołąbki, podlej je bulionem i duś około godziny na małym ogniu podlewając bulionem jeśli trzeba.








Duś je do chwili, gdy liście winogron będą całkiem miękkie.








Podawaj z odrobiną sosu pomidorowego, takiego jaki lubisz.






2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie "gołąbki", ale zdecydowanie bez sosu pomidorowego, w odróżnieniu od rodzimych gołąbków z kapusty, które muszą być z sosem pomidorowym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos pomidorowy jest tylko ozdobą, bo w odróżnieniu od smaku wyglądają nieciekawie.
    Powinny być podane z jasnym sosem na bazie masła, żółtek i soku cytrynowego.

    OdpowiedzUsuń