15 sierpnia 2011

Wino ryżowo-owocowe.

Ponieważ kolor wina ryżowego okazał się niezbyt ciekawy, a nie chciałam barwić go karmelem,
postanowiłam nastawić nowe wino z dodatkiem owoców, które nadadzą mu deliktnej barwy
i lekko owocowego smaku. Wino udało się znakomicie.
Zobaczcie jaki piękny kolor!

Wino ryżowo- owocowe.

  • 1/2 kg zwykłego ryżu
  • 2,5 kg cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 7 dag drożdży 
  • 3 litry soku owocowego (jabłkowy, porzeczkowy lub mieszanka różnych)
  • ok 5 litrów wody

Sposób wykonania:
Do butli 10 litrowej wsyp ryż, dodaj cukier rozpuszczony w 5 litrach gotującej się wody
a następnie przestudzonej. Dodaj sok wyciśnięty ze świeżych owoców.
Dodaj rodzynki, rozkruszone drożdże.
Uzupełnij butlę letnią przegotowana wodą, jeśli trzeba.
Załóż  rurke fermentacyjną i trzymaj butlę w cieple do chwili, aż przestanie pracować.
Gdy wino przestanie pracować zlej go znad ryżu i odstaw do sklarowania.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz