14 sierpnia 2011

Wino różane.

Jak już wcześniej wspomniałam wino ryżowe w czystej postaci jest bardzo neutralne  w smaku
i dosyć mocne. W procesie doskonalenia tego przepisu wpadłam na pomysł, by zaromatyzować
go różą pachnącą. Wino po 2 miesiącach aromatyzowania zmieniło kolor na lekko różowy,
a smak i zapach na dalikatny różany.


Wino różane.

  • 0,5 litra wina ryżowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki spirytusu (niekoniecznie jeśli wino jest bardzo mocne)
  • płatki z 1 dużej róży pachnącej
Sposób wykonania:

Sklarowane wino różane wlej do buelki, dodaj spirytus i sok z cytryny. 
Z płatków rózy oderwij białe końcówki i dodaj do butelki.

Odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 2 miesiące.
 Po tym czasie przecedź przez sito.
 Przelej do karafki na wino lub butelki.

Wino jest mocne, więc podawaj je tylko  dorosłym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz