14 sierpnia 2011

Wino ryżowe

W wielu przepisach kuchni azjatyckiej potrzebne jest wino ryżowe.
W  starych zapiskach znalazłam przepis na wino ryżowe.
Pierwszy raz w klasycznej formie zrobiłam je rok temu.
Okazało się całkiem smaczne i dość mocne, jednak kolor miało nieciekawy.
Oto przepis.
Wino ryżowe.

  • 1 kg zwykłego ryżu
  • 2,5 kg cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 7 dag drożdży 
  • ok 8 litrów wody
Sposób wykonania:
Do butli 10 litrowej wsyp ryż, dodaj cukier rozpuszczony w 5 litrach gotującej się wody
a następnie przestudzonej.
Dodaj rodzynki, rozkruszone drożdże, uzupełnij butlę letnią przegotowana wodą.
Załóż  rurke fermentacyjną i trzymaj butlę w cieple około 20 dni.
Gdy wino przestanie pracować zlej go znad ryżu i odstaw do sklarowania.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz