11 sierpnia 2011

Pomidorki koktajlowe.

Pomidorki koktajlowe (cherry, czereśniowe.... różnie je nazywają) to niewielki pomidorki, które
bardzo łatwo jest uprawiać w donicach. Są odporne na choroby. Dojrzałe na krzaku samkują  wspaniale.




















Małe pomidorki  świetnie nadają się do dekoracji potraw

na przykład do dekoracji


Surówki z fenkuła i kiszonej papryki. 



  • pół sałaty lodowej
  • 1 niewielki fenkuł
  • 1 jabłko
  • kilka cząstek kiszonej papryki
  • 2 łyżki startych migdałów
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka miodu
  •  1 łyżka oliwy extra
  • sól, pieprz biały do smaku
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
Sposób wykonania:

Oczyszczone warzywa , sałatę  i fenkuła posiekaj,  jabłko zetrzyj na tarce. 
Dodaj posiekane paski papryki kiszonej oraz kilka gałązek posiekanej natki pietruszki - wymieszaj. Dodaj miód , oliwę i starte migdały. 
Dopraw  solą i białym pieprzem. Podaj surówkę w miseczkach udekorowaną pomidorkami i gałązkami pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz