23 sierpnia 2011

Ostatnie jagody w tym roku.


Kupiłam na targu czarne jagody, chyba już ostatnie w tym roku.


Ciągle walczę z zagospodarowaniem opadłych jabłek tzw. spadów.


Zrobiłam więc delikatny mus jagodowo-jabłkowy.








Mus jagodowo-jabłkowy.

  • ok 2 kg jabłek
  • 1/2 litra czarnych jagód
  • ok 35 dag cukru.
Sposób wykonania:

Umyte jabłka pokrój na ćwiartki, wyjmij gniazda nasienne i rozparuj w małej ilości wody.
Przetrzyj jabłka przez sito wprost do rondla, dodaj umyte i przebrane jagody.
Dodaj cukier  wg własnego uznania - mniej lub więcej.
Ciagle mieszając trzymaj garnek na wolnym ogniu, aż mus trochę zgęstnieje.



Jeszcze trochę cierpliwości, a mus będzie gotowy.
Jeśli jabłka których użyłeś nie sa kwaśne  możesz dodać sok z cytryny.

Jeśli nie zużyjesz musu  w najblizszym czasie musisz go zawekować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz