4 sierpnia 2011

Kluski leniwe z maślaną glazurą.

Kluski leniwe na słodko można podać tylko posypane cukrem, ja robię glazurę z masła, tertej bułeczki i cukru trzcinowego, tak, by cukier lekko chrupał pod zębami.
Można też zrobić sos owocowy i polać nim kluseczki.
A więc bez przynudzania w najprostszej wersji:

Kluski leniwe z maślaną glazurą .

Składniki:
  • 400g twarożku
  • 4 ugotowane, średniej wielkości ziemniaki
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • ok. 20 dag mąki
  • sól 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • cynamon , jeśli lubisz

Sposób wykonania:

Do ziemniaków pzeciśniętych uprzednio przez praskę dodaj zmielony, lub przetarty przez sito 
twarożek, dodaj jaja, masło i  szczyptę soli.
Wymieszaj składniki dosypując mąki. Po wyrobieniu uformuj  kluseczki w formie okrągłej, owalnej  lub
jak kopytka. Gotuj w lekko osolonej wodzie jeszcze przez kilka minut po wypłynieciu.
Stop w rondelku masło, dodaj bułkę tartą - lekko ją zrumień.
Na końcu dodaj cukier trzcinowy. Przed podaniem posmaruj kluseczki słodką glazurą.
Jeśli lubisz bardzo słodkie posyp dodatkowo cukrem trzcinowym i cynamonem.

2 komentarze:

  1. Leniwych nigdy nie jadłam. Muszę nadrobić to i też sobie takie przygotować;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam, szczególnie z cukrem i cynamonem!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń