12 sierpnia 2011

Dżem aroniowo-jabłkowy.

Mam w ogrodzie jeden krzaczek aronii. To bardzo cenna roślina, jednak nie jest zbyt smaczna, gdyż zawiera sporo garbników. Jej zaletą jest piekny kolor oraz niezwykłe właściwości.
Owoce aronii zawierają bogactwo związków biologicznie czynnych, w tym ciemnych barwników, które mają   właściwości przeciwutleniające, a więc hamujące procesy starzenia oraz zapobiegające chorobom nowotworowym. 
Związki te uwalniają organizm od toksyn, są pomocne w leczeniu chorób krążenia, obniżają ciśnienie krwi. Ponadto wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają krwawieniu żołądka w chorobie wrzodowej, zmniejszają  napięcie nerwowe. Poważnie myślę o powiększeniu uprawy.
W ubiegłym roku zrobiłam sok - był smaczny, w tym roku wykorzystałam spady jabłkowe i zrobiłam :
Dżem aroniowo-jabłkowy.


  • 1 kg spadów jabłkowych
  • 1/2 litra owoców aronii (bez szypułek)
  • pół kg cukru
  • 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej


Sposób wykonania:


Spady jabłkowe obierz ze skórki i gniazd nasiennych, pokrój je na mniejsze części.
Rozparuj je z wodą w płaskim rondlu , dodaj aronię i duś wszystko mieszając ok 15 minut.
Dodaj cukier i duś na wolnym ogniu do chwili aż owoce zą zmiękną i odparuję nadmiar soku.
Pamiętaj o mieszaniu, bo łatwo taki dżem przypalić.
Dżem możesz używać na bieżąco  lub zagotować w słoikach.


Jeśli jabłka nie są zbyt kwaśne możesz dodać trochę soku z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz