10 sierpnia 2011

Marmolada gruszkowo-rabarbarowa.

Z pierwszych gruszkowych spadów zrobiłam marmoladę. Była jednak niezbyt aromatyczna
i mało kwaśna . Dodałam pokrojony i rozparowany rabarbar.
Nadał marmoladzie całkiem przyjemnego smaku.
Jak to zrobić -  poniżej w przepisie.

Marmolada gruszkowo- rabarbarowa.


  • 1 kg gruszek (mogą być spady)
  • 1/2 kg rabarbaru
  • ok. 20 dag cukru (najlepiej brązowego)

Sposób wykonania:

Obrany rabarbar pokrój na 2 cm kawałki i rozparuj w małej ilości wody.
Obierz gruszki, zetrzyj je w łezkę i dodaj do rabarbaru.
Wsyp cukier i  smaż marmoladę na małym ogniu mieszając, by się nie przypaliła.
Sprawdź, czy marmolada jest odpowiednio słodka.
Zawsze możesz ją dosłodzić.
Marmoladę użyj na bieżąco przechowując w lodówce lub pasteryzuj ją krótko w słoikach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz