18 sierpnia 2011

Shake melonowo- jeżynowy.

 
Ostatnio takie upalne dni, więc chętnie sięgamy po lody lub inne zimne desery.


A że sezon owocowy w pełni  oprócz deserów lodowych z owocami przygotowuję półpłynne desery
 lodowe - coś w rodzaju shake'a.















Shake melonowo-jeżynowy.

  • 1 melon galia
  • 1/2 litra dojrzałych jeżyn
  • 400 ml jogurtu
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej
  • sok z połówki cytryny
  • starta skórka cytrynowa (opcjonalnie)
  • listki mięty do dekoracji
Sposób wykonania:

Obierz melona ze skóry i gniazda nasiennego, pokrój go w kosteczkę.
Połowę jeżyn przetrzyj przez sito i dodaj do melona.
Umieść owoce w pojemniczku (może być taki plastikowy po lodach) i zamroź w zamrażarce.

Zamrożone owoce  włóż do pojemnika  mocnego blendera, zalej jogurtem, śmietanką i sokiem z cytryny.

Zmiksuj szybko, dodaj startą skórkę jeśli lubisz - wymieszaj i podawaj od razu w szklaneczkach 

udekorowany jeżynami i listkami mięty



Domowej roboty shake melonowo-jeżynowy, zimny, pełen witamin .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz