20 sierpnia 2011

Pomidory, jedzmy je póki czas.

Sezon pomidorowy w pełni, choć już niedługo zaśpiewamy
...adios pomidory, adios  ukochane....
Na moich krzaczkach jeszcze trochę ich  dojrzewa, jednak nie jest ich zbyt dużo.
Chodzę więc na targowisko i kupuję dodatkowo pomidorki od rolników.
Odmian jest tak dużo, że trudno się zdecydować.
Niektóre tylko ładnie wyglądają, niektóre mimo niespecjalnego wyglądu są pyszne.
Jednak najlepiej smakują uprawiane w moich donicach na naturalnym nawozie.


Dzisiaj przygotowałam na obiad sałtkę w pomidorkach.

Sałatka pomidorowa w pomidorkach.


  • 2 pomidory
  • kilka strąków kiszonej papryki
  • kilka ząbków kiszonego czosnku
  • pęczek swieżej bazylii
  • 1 kromka czerstwego razowego chleba
  • sól i  pieprz cytrynowy do smaku
Sposób wykonania:
 
Pomidorki natnij nożykiem w zygzak tak, by powstały kubeczki na sałatkę,  po czym rozdziel je na dwie części. Z większej wyjmij cały miąższ i posiekaj go. Dodaj do niego posiekane drobno paski papryki,  posiekany kiszony czosnek, posiekaną bazylię oraz pokruszony czerstwy chleb razowy.
Wymieszaj sałatkę, dopraw ją solą i pieprzem cytrynowym.



Napełnij wydrążone pomidorki sałatką, udekoruj je listkami bazylii i odciętymi cząstkami pomidorków.

Tak podana sałatka będzie świetną dekoracją biesiadnego stołu, gdy zaprosisz gości. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz