3 marca 2015

Nogi z kaczki po góralsku

Niedzielny obiad to zwykle jakieś lepsze mięsko. W ostatnią niedzielę kupilam 5 kaczych nóżek na 4 osoby.  Dlaczego 5?
Zaraz wyjaśniam.... w kaczej skórze jest sporo tłuszczu, więc postanowiłam zrobić kaczy smalec na sposób francuski z mięsem.
Przepis na nogi kacze w kapuście i smalec poniżej.


Nogi z kaczki po góralsku


  • 5  kaczych nóżek
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku

Nogi kaczki umyj i osusz. Zepnij skórę razem przy pomocy szpilek do mięsa, by mięso nie wystawało. Na patelni ułóż mięso po czym wstaw na ogień. Przesmaż mięso ze wszystkich stron i wytop jak najwięcej tłuszczu. Zlej nadmiar tłuszczu, podlej winem. Gdy alkohol odparuje oprósz mięso solą, pieprzem i majerankiem. Przykryj mięso kapustą kiszoną i duś mięso na niewielkim ogniu do miękkości podlewają wodą jeśli trzeba. Wyjmij nogi z kapusty.
Na patelni  na łyżce wytopionego tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Oprósz ją maką, dodaj   do kapusty.
Poduś jeszcze   kilka minut.  Podawaj  Nogi kacze razem z kapustą.










2 komentarze:

  1. A ja też piekłam niedawno kaczuszkę, bo były w Biedro w ludzkiej cenie! I oczywiście największa walka była o nóżki, oni zawsze żałują, że drób nie jest z rodziny stawonogów...

    OdpowiedzUsuń