Placki ziemniaczano - dyniowe
- około 50 dag ziemniaków
- około 50 dag1 miąższu dyni
- 2 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- 1 duża cebula
- 3 łyżki pestek dyni
- olej roślinny do smażenia placków
- pomidorki i bazylia do dekoracji
Umyj i obierz ziemniaki. Umyj i obierz z twardej skóry miąższ dyni.
Ziemniaki i cebulę zetrzyj na drobnej tarce na placki, zaś dynię w łezkę.
Startą warzywa połącz razem z jajem i mąką.
Dopraw solą i pieprzem - wymieszaj dokładnie.
Rozgrzej olej na patelni.
Smaż niewielkie placuszki na oleju, na złoty kolor.
Przed przewróceniem placków posyp je pestkami dyni.
Uładaj placki na ręcznikach papierowych by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj placki udekorowane plasterkami pomidora i listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz