
Placki ziemniaczano - dyniowe
- około 50 dag ziemniaków
- około 50 dag1 miąższu dyni
- 2 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- 1 duża cebula
- 3 łyżki pestek dyni
- olej roślinny do smażenia placków
- pomidorki i bazylia do dekoracji

Umyj i obierz ziemniaki. Umyj i obierz z twardej skóry miąższ dyni.
Ziemniaki i cebulę zetrzyj na drobnej tarce na placki, zaś dynię w łezkę.
Startą warzywa połącz razem z jajem i mąką.
Dopraw solą i pieprzem - wymieszaj dokładnie.

Rozgrzej olej na patelni.

Przed przewróceniem placków posyp je pestkami dyni.
Uładaj placki na ręcznikach papierowych by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj placki udekorowane plasterkami pomidora i listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz