Jeszcze dzisiaj opiszę Wam cudowne, delikatne risotto z dynią, porem i cheddarem.
Użyłam świetnego ryżu Arborio firmy KUPIEC.
Risotto dyniowe z cheddarem w cykorii
(dla 2 osób)
- 100 g ryżu do Risotto Arborio Kupiec
- 1 por (jasna część)
- ok. 300 g miąższu dyni
- 1 cebula
- 2 cykorie
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- bulion warzywny
- sól i pieprz biały do smaku
- 5 dag cheddaru
- szczypior do posypania
Obierz cebulę i pora. Cebulę, dynię i pora posiekaj drobno. Z cykorii zdejmij 6 największych listków (by zrobić z nich miseczki) po czym wytnij gorzki środek (głąb). Posiekaj szczypior.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i oliwy. Dodaj drobno posiekaną cebulę - zaszklij ją po czym dodaj ryż. Smaż go mieszając kilka minut do chwili, aż tłuszcz z cebulą otoczą ziarna. Dodaj posiekanego pora. Podlewaj ryż bulionem i mieszaj. Gdy ryż wpije bulion dolej kolejną porcję.
Po 10 minutach dodaj posiekaną dynię. Gdy ryż będzie miękki dodaj łyżkę masła, pokrojoną drobno cykorię, połowę szczypioru oraz stary cheddar zostawiając odrobinę do posypania. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw jeśli trzeba solą i odrobiną białego pieprzu do smaku
Odstaw risotto na kilka minut. Nakładaj risotto do miseczek z cykorii, posyp szczypiorem i cheddarem oraz odrobiną świeżo zmielonym pieprzem.
Efektownie podałaś to danie.
OdpowiedzUsuńJak to wspaniale wygląda, aż ma się ochotę oblizać ekran!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
OdpowiedzUsuń