8 marca 2015

Makaron ryżowy w orientalnym musie dyniowym

Miałam wielką ochotę wypiekać ptysie wytrawne w akcji "Wypiekanie na śniadanie", ale niestety zabrakło mi czasu. Każdą wolną chwilę spędziłam w ogrodzie, bo pogoda odpowiednia, wiosenna na porządki i cięcia ogrodowe. Ugotowałam więc szybko obiadek  i tyle mnie w kuchni było wiedać.
W niedzielę obiad bardziej wymagający, bo świąteczny. Kaczuchę w promocji się udało kupić, wię nadziałąm ją i upiekłam. Jak kaczucha to i buchty....tak dość pracowity obiad. Ale o kaczce później.
Co do sobotniego menu...
W sobotę znowu jedliśmy dynię :) ale w nowej wersji, więc na razie się nie nudzi.




Makaron ryżowy w orientalnym musie dyniowym



    Wielki Post 2015
  • 200 g makaronu ryżowego nitki
  • 500 g miąższu dyni
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1/2 łyżeczki imbiru suszonego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i chilli  do smaku 
  • pół łyżeczki ostrego sosu chilli
  • pęczek cebuli dymki


Miąższ dyni i jabłko (pokrojone  w kostkę) zalej bulionem i ugotuj do miękkości. Jeśli użyjesz wody, lekko ją posól. Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj ją na mus, dodaj mleczko kokosowe.




Dopraw mus imbirem, kurkumą, solą i chilli do smaku. Potrzymaj zupę jeszce kilka minut na małym ogniu. Zalej makaron lekko posolonym wrzątkiem i trzymaj go pod przykryciem wg wskazówek na opakowaniu.





 Odcedź makaron. D dodaj pikantny sos i posiekaną dymkę.
Podawaj makaron zatopiony w musie dyniowym.






1 komentarz: