Nagromadziło się różności....a przecież święta tuż tuż!
Jednak się udało :) i oto efekt.
Chałka wypiekana na śniadanie
(kolorem zaznaczyłam moje zmiany)
- 2 1/2 szklanki ciepłej wody (użyłam serwatki ze świeżo zrobionego twarożku)
- 1 łyżka suchych drożdży 7g (30 g świeżych)
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin lub dobrego oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1 łyżka soli (1 łyżeczka )
- 4 szklanki mąki uniwersalnej
- 4 szklanki pełnoziarniste mąki (można zamienić na samą pszenną)
- 1-2 łyżki maku lub sezamu (1 łyżka maku, 1 łyżka sezamu)
" W dużej misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu, omączyć ręce do wyrabiania ciasta. Zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne i się nie klei, dodając mąkę, jeśli potrzeba (wyrabiać 8-10 minut). Przykryć folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi się.
Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcesz, zrobić mniejsze bułki chałki , podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleść jak na rysunkach.
Wyłożyć blachy papierem i umieścić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią lub czystym ręcznikiem i niech rosną przez około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Rozmącić pozostałe jajka i posmarować bułki.
Posypać makiem lub sezamem, w razie potrzeby (jedną chałkę posypałam makiem, drugą sezamem).
Małe okrągłe warkocze piec w 180st. przez 20 minut. Bułki powinny od spodu wydać głuchy dźwięk jeśli w nie postukamy. Schłodź na stojaku przez co najmniej jedną godzinę przed krojeniem"
Musiałam skubnąć jeszcze ciepłą chałkę z makiem by sprawdzić czy jest puszysta w środku.
Tą z sezamem uplotłam w kształcie jaja. Na Wielkanocnym stole prezentowałaby się świetnie.
Może taką właśnie upiekę na święta?
Tutaj znajdziecie akcję wypiekana na śniadanie - chałka.
Wypiekali ze mną:
Paweł z Chleby.info
Basia z Życie w apetycie
Bernadeta z Mój kulinarny pamietnik
Małgosia z Smaki Alzacji
Kamila z Życie ze smakiem
Dorota z Moje Małe czarowanie
Justyna z Gotowanie i pieczenie
Monika z Matka Wariatka
Ewelina z Stylowa kuchnia
Ala z Ala piecze i gotuje
Kinga z Małe kulinaria
Kasia z Mia cucina
piękna chałka :) dawno już takiej nie jadłam
OdpowiedzUsuńpiękna , dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńO Jessu, cudna! Chciałabym mieć takie jajo na świątecznym stole. Może podrzucisz, jak kukułka??
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne wypiekanie :-) śniadanie było pyszne!
OdpowiedzUsuńPyszna chała, dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny wypiek! Pyszna zabawa :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze!
OdpowiedzUsuńŚwietnie się piekło a jeszcze lepiej zajadało chałkę z domowymi powidłami.
Śliczna chałeczka, dzięki za wspólny czas :)
OdpowiedzUsuńPiękne te chałki :)
OdpowiedzUsuńAlez apetyczna chaleczka! Idealna do szklanki kakao) Dziekuje za wspolne wypiekanie)
OdpowiedzUsuńŚliczna ta twoja chałka, dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuń