14 marca 2015

Chałka wypiekana na śniadanie .

Do końca nie byłam pewna czy dam radę upiec chałki w akcji "Wypiekanie na śniadanie"
Nagromadziło się różności....a przecież święta tuż tuż!

Jednak się udało :) i oto efekt.




Chałka wypiekana na śniadanie
(kolorem zaznaczyłam moje zmiany)
  •  2 1/2 szklanki ciepłej wody (użyłam serwatki ze świeżo zrobionego twarożku) 
  • 1 łyżka suchych drożdży 7g (30 g świeżych)
  • 1/2 szklanki miodu 
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin lub dobrego oleju rzepakowego
  • 4 jajka 
  • 1 łyżka soli (1 łyżeczka )
  • 4 szklanki mąki uniwersalnej 
  • 4 szklanki pełnoziarniste mąki (można zamienić na samą pszenną)
  • 1-2 łyżki maku lub sezamu (1 łyżka maku, 1 łyżka sezamu)


 " W dużej misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu, omączyć ręce do wyrabiania ciasta. Zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne i się nie klei, dodając mąkę, jeśli potrzeba (wyrabiać 8-10 minut). Przykryć folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi się. 
Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcesz, zrobić mniejsze bułki chałki , podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleść jak na rysunkach. 
Wyłożyć blachy papierem i umieścić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią lub czystym ręcznikiem i niech rosną przez około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 
Rozmącić pozostałe jajka i posmarować bułki.







 Posypać makiem lub sezamem, w razie potrzeby (jedną chałkę posypałam makiem, drugą sezamem).
Małe okrągłe warkocze piec w 180st. przez 20 minut. Bułki powinny od spodu wydać głuchy dźwięk jeśli w nie postukamy. Schłodź na stojaku przez co najmniej jedną godzinę przed krojeniem"







Musiałam skubnąć jeszcze ciepłą chałkę z makiem by sprawdzić czy jest puszysta w środku.

 
 Z masełkiem i miodem akacjowym smakowała bosko!


Tą z sezamem uplotłam w kształcie jaja. Na Wielkanocnym stole prezentowałaby się świetnie.
Może  taką właśnie upiekę na święta?


Tutaj znajdziecie akcję wypiekana na śniadanie - chałka.

Wypiekali  ze mną:

Paweł z Chleby.info
Basia z Życie w apetycie
Bernadeta z Mój kulinarny pamietnik
Małgosia z Smaki Alzacji
Kamila z Życie ze smakiem
Dorota z Moje Małe czarowanie
Justyna z Gotowanie i pieczenie
Monika z Matka Wariatka
Ewelina z Stylowa kuchnia
Ala z Ala piecze i gotuje
Kinga z Małe kulinaria
Kasia z Mia cucina

13 komentarzy:

  1. piękna chałka :) dawno już takiej nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna , dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. O Jessu, cudna! Chciałabym mieć takie jajo na świątecznym stole. Może podrzucisz, jak kukułka??

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za wspólne wypiekanie :-) śniadanie było pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna chała, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wspólny wypiek! Pyszna zabawa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda, dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wygląda, dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za miłe komentarze!
    Świetnie się piekło a jeszcze lepiej zajadało chałkę z domowymi powidłami.

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczna chałeczka, dzięki za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Alez apetyczna chaleczka! Idealna do szklanki kakao) Dziekuje za wspolne wypiekanie)

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczna ta twoja chałka, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń