Przygotujcie się więc na nieco inne menu codzienne.
Rurki z kostką schabową i szpinakiem
- 400 g makaronu rurki
- 600 g upieczonego w rękawie schabu
- 200 g szpinaku
- 1 mały fenkuł (koper włoski)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 6 dag żółtegostartego sera
- sól, pieprz biały do smaku
Umyj i obierz warzywa. Posiekaj drobno cebulę. Zetrzyj koper włoski na cieniutkie plasterki.
Zeszklij cebulę na rozgrzanym maśle. Dodaj fenkuła, posiekany drobno czosnek i przesmaż wszystko posypując lekko solą i pieprzem do smaku.
Dodaj pokrojony w kostkę upieczony schab, zalej śmietaną i duś wszystko razem około 10 minut.
Po tym czasie zagęść sos mąką wymieszaną w małej ilości wody.
Dodaj połowę żółtego sera - wymieszaj i dopraw do smaku ostatecznie. Na końcu dodaj szpinak. Zdejmij z ognia.
Podawaj makaron z sosem posypany resztą sera i udekorowany pióropuszem fenkuła i szpinakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz