20 marca 2015

Rurki z kostką schabową i szpinakiem

Ziemniaczki w piwniczce z poprzedniego roku niestety się skończyły, więc od pewnego czasu jemy kasze i makarony.
Przygotujcie się więc na nieco inne menu codzienne.



Rurki z kostką schabową i szpinakiem


  • 400 g makaronu rurki
  • 600 g upieczonego w rękawie schabu
  • 200 g szpinaku
  • 1 mały fenkuł (koper włoski)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 6 dag żółtegostartego sera
  • sól, pieprz biały do smaku
Wstaw wodę na makaron i ugotuj go w czasie , gdy będziesz przygotowywać sos.
Umyj i obierz warzywa. Posiekaj drobno cebulę. Zetrzyj koper włoski na cieniutkie plasterki.
Zeszklij cebulę na rozgrzanym maśle. Dodaj fenkuła, posiekany drobno czosnek i przesmaż wszystko  posypując lekko solą i pieprzem do smaku.



Dodaj pokrojony w kostkę upieczony schab, zalej śmietaną i duś wszystko razem około 10 minut.
Po tym czasie zagęść sos mąką wymieszaną w małej ilości wody.





Dodaj  połowę żółtego sera - wymieszaj i dopraw do smaku ostatecznie. Na końcu dodaj  szpinak. Zdejmij z ognia.
Podawaj makaron z sosem posypany resztą sera i udekorowany pióropuszem fenkuła i szpinakiem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz