Zaraz wyjaśniam.... w kaczej skórze jest sporo tłuszczu, więc postanowiłam zrobić kaczy smalec na sposób francuski z mięsem.
Przepis na nogi kacze w kapuście i smalec poniżej.
Nogi z kaczki po góralsku
- 5 kaczych nóżek
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki wytrawnego wina
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
Nogi kaczki umyj i osusz. Zepnij skórę razem przy pomocy szpilek do mięsa, by mięso nie wystawało. Na patelni ułóż mięso po czym wstaw na ogień. Przesmaż mięso ze wszystkich stron i wytop jak najwięcej tłuszczu. Zlej nadmiar tłuszczu, podlej winem. Gdy alkohol odparuje oprósz mięso solą, pieprzem i majerankiem. Przykryj mięso kapustą kiszoną i duś mięso na niewielkim ogniu do miękkości podlewają wodą jeśli trzeba. Wyjmij nogi z kapusty.
Na patelni na łyżce wytopionego tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Oprósz ją maką, dodaj do kapusty.
Poduś jeszcze kilka minut. Podawaj Nogi kacze razem z kapustą.
A ja też piekłam niedawno kaczuszkę, bo były w Biedro w ludzkiej cenie! I oczywiście największa walka była o nóżki, oni zawsze żałują, że drób nie jest z rodziny stawonogów...
OdpowiedzUsuń:D u mnie też sami nóżkożercy
Usuń