4 marca 2015

Kuskus warzywny

Kuskus warzywny to rodzaj sałatki, do przygotowania której użyłam warzyw z przygotowywanego wcześniej bulionu i kaszki Kuskus marki Kupiec. Wersja jest bardzo tania i szybka w wykonaniu. Wystarczy 10 minut do jej przygotowania. Może być dodatkiem do pieczonego  mięsa lub ryby. Można dodać ugotowaną fasolkę, soczewicę lub groszek i będzie pożywnym daniem wegetariańskim.



Kuskus warzywny


 (dla 2 osób)
100 g kaszki Kuskus marki Kupiec
bulion warzywny lub woda
2 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
kawałek ugotowanego selera
pęczek szczypioru
kilka gałązek mięty
sól, chilli, pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotuj kaszkę wg przepisu na opakowaniu. Zalej 100 g kaszki gorącą osoloną woda lub bulionem warzywnym 0,5 cm nad poziom kaszki. Odstaw na 5 minut po czym rozdrobnij ją widelcem.
Zetrzyj warzywa w łezkę.



 Posiekaj szczypior i listki mięty.



Dodaj warzywa, szczypior i miętę  do kaszki.  Dodaj oliwę, dopraw solą, chilli i pieprzem do smaku.
Wymieszaj dokładnie.
 Podawaj Kuskus warzywny jako dodatek do mięsa lub ryby lub jako danie wegetariańskie z dodatkiem ugotowanych warzyw strączkowych.

Wielki Post 2015








2 komentarze:

  1. A ja robiłam często z kuskusu tabuleh, alem odkryła, że z jęczmiennej kaszy jest jeszcze lepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam jeszcze tabuleh z kaszą jęczmienną ....musze wypróbować ale dopiero wiosną bo potrzeba dużo pietruszki lub kolendry.

      Usuń