Kuskus warzywny to rodzaj sałatki, do przygotowania której użyłam warzyw z przygotowywanego wcześniej bulionu i kaszki Kuskus marki Kupiec. Wersja jest bardzo tania i szybka w wykonaniu. Wystarczy 10 minut do jej przygotowania. Może być dodatkiem do pieczonego mięsa lub ryby. Można dodać ugotowaną fasolkę, soczewicę lub groszek i będzie pożywnym daniem wegetariańskim.
Kuskus warzywny
(dla 2 osób)
100 g kaszki Kuskus marki Kupiec

bulion warzywny lub woda
2 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
kawałek ugotowanego selera
pęczek szczypioru
kilka gałązek mięty
sól, chilli, pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotuj kaszkę wg przepisu na opakowaniu. Zalej 100 g kaszki gorącą osoloną woda lub bulionem warzywnym 0,5 cm nad poziom kaszki. Odstaw na 5 minut po czym rozdrobnij ją widelcem.
Zetrzyj warzywa w łezkę.
Posiekaj szczypior i listki mięty.
Dodaj warzywa, szczypior i miętę do kaszki. Dodaj oliwę, dopraw solą, chilli i pieprzem do smaku.
Wymieszaj dokładnie.
Podawaj Kuskus warzywny jako dodatek do mięsa lub ryby lub jako danie wegetariańskie z dodatkiem ugotowanych warzyw strączkowych.
A ja robiłam często z kuskusu tabuleh, alem odkryła, że z jęczmiennej kaszy jest jeszcze lepszy :-)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze tabuleh z kaszą jęczmienną ....musze wypróbować ale dopiero wiosną bo potrzeba dużo pietruszki lub kolendry.
Usuń