Kuskus warzywny
(dla 2 osób)
100 g kaszki Kuskus marki Kupiec
bulion warzywny lub woda
2 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
kawałek ugotowanego selera
pęczek szczypioru
kilka gałązek mięty
sól, chilli, pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotuj kaszkę wg przepisu na opakowaniu. Zalej 100 g kaszki gorącą osoloną woda lub bulionem warzywnym 0,5 cm nad poziom kaszki. Odstaw na 5 minut po czym rozdrobnij ją widelcem.
Zetrzyj warzywa w łezkę.
Posiekaj szczypior i listki mięty.
Dodaj warzywa, szczypior i miętę do kaszki. Dodaj oliwę, dopraw solą, chilli i pieprzem do smaku.
Wymieszaj dokładnie.
Podawaj Kuskus warzywny jako dodatek do mięsa lub ryby lub jako danie wegetariańskie z dodatkiem ugotowanych warzyw strączkowych.
A ja robiłam często z kuskusu tabuleh, alem odkryła, że z jęczmiennej kaszy jest jeszcze lepszy :-)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze tabuleh z kaszą jęczmienną ....musze wypróbować ale dopiero wiosną bo potrzeba dużo pietruszki lub kolendry.
Usuń