28 marca 2015

Chlebek nadziewany pokrzywą, fetą i roszponką.

Tym razem  zastanawiałam się bardzo, bardzo czy wypiekać weekendowo chlebek zapodany przez Małgosię. Po pierwsze nie czuję się jeszcze najlepiej, a po drugie nie lubię pieczywa na sodzie czy tez proszku do pieczenia.Niedawno upiekłam chleb irlandzki i tak jak ładnie wyglądał tak kiepsko smakował (mnie oczywiście). 
Kiedy okazało się, że jest ewidentny deficyt  pieczywa w chlebaku zamiast pędzić do sklepu postanowiłam je upiec. Jako że miałam kostkę fety i trochę zieleniny w ogrodzie  udało wypiec się taki oto chlebek  inspirowany przepisem z "Wypiekania na śniadanie"
Młode listki pokrzywy są bardzo zdrowe. Nie było ich jeszcze   wystarczająco dużo, więc braki uzupełniłam roszponką.



Oczywiście przepis dostosowałam do tego co miałam w lodówce. Na zielono opisałam zmiany.
Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą ( pokrzywą, fetą i roszponką)


na podstawie książki Women's Weekly 
"The Baking Collection" 


1 łyżka oliwy
1 średnia cebula biała (czerwona), posiekane drobno
300g szpinaku baby (150 g listków pokrzywy i 100 g roszponki)
1 łyżka świeżych liści tymianku
1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
300 g przesianej mąki pszennej
80g przesianej mąki razowej (80 g mąki żytniek razowej 2000)
120g grubo tartego parmezanu (goudy)
250gml maślanki
1 jajko
60g sera fety pokruszonego
3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli do ciasta
Przygotowanie:

Rozgrzej olej na patelni, smaż cebulę aż zmięknie, dodaj umyty, osuszony szpinak i smaż do czasu aż zwiędnie.
 Gdy ostygnie wyciśnij nadmiar płynu (nie było potrzeby )  i połącz go z ziołami.
Rozgrzej piekarnik do 200' ( ja bym rozgrzała do 180' ) , wyłóż formę papierem do pieczenia.
Przesiej obie mąki do miski, wmieszaj połowę parmezanu, zrób dziurkę na środku mąkę i wbij w nią jajo, sól, proszek do pieczenia i dodaj maślankę. Zagnieć lepkie ciasto. Posyp stolnicę mąką, wyłóż ciasto i rozwałkuj na prostokąt 20cm x 30cm. Rozprowadź szpinak na cieście pozostawiając pasek 2 cm wzdłuż jednego dłuższego boku, posypać pokruszoną fetą, 

resztą parmezanu(goudy) 
 wierzch nadzienia szpinakowego ( listków pokrzywy)  i zrolować mocno. Umieścić na blasze.
 Za pomocą ostrego noża przekrawać wierzch ciasta na osiem plasterków nie przecinając do końca.

 Posmarować odrobiną maślanki (oprószyć  mąką żytnią) i piec 40 minut . Ostudzić przed podaniem.









Piekłam z :
Marzena z  Zacisze kuchenne
Bernadeta z Mój kulinarny pamietnik 
Dorota z    Moje małe czarowanie
Jagoda z   Magia w kuchni
Joanna z  Grunt to przepis
Ewelina   z  Stylowa kuchnia


7 komentarzy:

  1. oryginalne zmiany. dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna alternatywa dla szpinaku. Wyszedł super, dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodatek pokrzywy bardzo mi się podoba:-) Dziękuję za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. I mnie się podoba pomysł z pokrzywą, chętnie wykorzystam taki zamiennik :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję za wspólne wypiekanie - piękny chlebek ci wyszedł ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję wszystkim za miłe komentarze i wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealnie wyglada! Dziekuje za wspolne wypiekanie))

    OdpowiedzUsuń