23 lutego 2017

Pączki z dżemem z czarnej porzeczki

Według przepisu poprzedniego   (pączki pieczone) przygotowałam ciasto na pączki smażone, choć tak prawdę mówiąc zrobiłam jedną porcję ciasta i  z każdej połowy przygotowałam inne pączki, jedne smażone z czrna porzeczką, z drugiej pieczone z jagodami i syropem klonowym.



 Pączki z dżemem z czarnej porzeczki


  • ok 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 szklanka mleka
  • 4 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • 5 dag masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (domowej roboty na spirytusie)
  • gęsty dżem z czarnej porzeczki z całymi owocami 
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania
Z pół szklanki letniego mleka łyżki cukru brązowego , 2 łyżek mąki  i oraz  rozkruszonych drożdży przygotuj  zaczyn.
Mąkę  przesiej do miski. Dodaj zaczyn , żółtka, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli, resztę mleka  -wyrabiaj ciasto.
Na końcu dodaj  stopione, schłodzone masło. Wyrabiaj ciasto tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
Nakryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia. 


Piekarnik nagrzej do temp. 30 st.C 
Rozwałkuj  lekko ciasto,pokrój je w kwadraty.
 Na środku każdego ułóż łyżeczkę nadzienia, zlep jak pierogi formując kulę  układając zlepieniem pod spód na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw blaszkę do piekarnika.
W rondlu przygotuj gorący tłuszcz do smażenia.
Gdy pączki podrosną wyjmij je z piekarnika i  smaż pączki z dwóch stron  na złoty kolor.





Ułóż na papierowych ręcznikach.
Poczekaj, aż przestygną.









Podawaj pączki oprószone cukrem pudrem.
Można dodatkowo podać dżem w miseczce.

4 komentarze:

  1. Zapomniałam Wam napisać, że patent z podrastaniem pączków w piekarniku i sposób formowania pączków usłyszałam od pewnego mistrza cukiernika.
    Jest świetny, bo pączki urosły szybciutko i mimo dużej ilości nadzienia nie wypłyneła ani kropelka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ninko, widać, jakie są puszyste i takie "kłaczkowate" - wiesz o co chodzi. A dżem z czarnej porzeczki jest jedynym dżemem, który jadam, więc podwójne szapoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawie napisane. Super wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń