Wyobraźcie sobie warstwa kruchych ciastek zmiksowanych z masłem, potem gruba warstwa masy karmelowej z puszki. Na karmel pół litra ubitej kremówki i to nie wszystko!!!
Na śmietanę położono grubą warstwę ganage (stopiona czekolada z dodatkiem kremówki).
Po schłodzeniu i zdjęciu ringu torcik wygladał obłędnie.
Już chciałam się zabrać za przygotowanie tego smakołyku (miałam wszystkie składniki), kiedy
odruchowo zaczęłam liczyć kalorie...
Pobiegłam po chwili do spiżarki po rozparowane jabłuszka.
Miałam pod reką starty czerstwy piernik i płatki czekoladowe.
I tak powstał delikatny deserek z odrobiną bitej śmietany.
Walentynkowy jabłkowo korzenny deserek
- 500 ml rozparowanych jabłek
- 5 łyżek startyego piernika lub ciastek korzennych
- cynamon do smaku
- 250 ml kremówki
- 4 płatki czekoladowe
Zetrzyj piernika lub pokrusz ciastka korzenne.
Ubij kremówkę.
Do pucharków nakładaj jabłka przesypując piernikiem i cynamonem.
Na końcu nałóż warstwę bitej śmietany, posyp korzennymi okruchami
i wetknij płatki czakoladowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz