Gdy zabraknie mi chlebka piekę
Podpłomyki z ziarnami
- 200 ml wody
- 20 g drożdży
- 1 łyzeczka miodu
- szczypta soli
- około 40 dag mąki
- dowolne ziarna (u mnie czarnuszka)
Do 50 ml wody z dodatkiem miodu dodaj 2 łyżki mąki i rozkruszone drożdże, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu. Gdy drożdże ruszą dodaj sól i wiekszą część mąki po czym wyrabiaj ciasto.
Dosypuj mąkę do momentu, gdy ciasto będzie zwarte i będzie odchodziło od rąk.
Odrywaj kawałki ciasta i wałkuj podsypując lekko mąką a obficie ziarnami.
Piecz na suchej patelni niezbyt rozgrzanej do lekkiego zarumienienia z obydwu stron.
Najlepsze jeszcze cieplutkie :)
Smak dzieciństwa i wakacji spędzonych na wsi!
OdpowiedzUsuń....mój ulubiony :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń