28 lutego 2017

Podpłomyki z ziarnami

Dziś o podpłomykach

Gdy zabraknie mi chlebka piekę



Podpłomyki z ziarnami


  • 200 ml wody
  • 20 g drożdży
  • 1 łyzeczka miodu
  • szczypta soli
  • około 40 dag mąki
  • dowolne ziarna (u mnie czarnuszka)
Do 50 ml wody z dodatkiem miodu dodaj 2 łyżki mąki i rozkruszone drożdże, wymieszaj  i pozostaw w ciepłym miejscu. Gdy drożdże ruszą dodaj sól i wiekszą część mąki po czym wyrabiaj ciasto.
Dosypuj mąkę do momentu, gdy ciasto będzie zwarte i będzie odchodziło od rąk.

Odstaw na pół godzinki w ciepłe miejsce.


Odrywaj  kawałki ciasta i wałkuj podsypując lekko mąką a obficie  ziarnami.
Piecz na suchej patelni niezbyt rozgrzanej do lekkiego zarumienienia z obydwu stron.
Najlepsze jeszcze cieplutkie :)














2 komentarze:

  1. Smak dzieciństwa i wakacji spędzonych na wsi!

    OdpowiedzUsuń
  2. ....mój ulubiony :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń