9 lutego 2017

Pizza z pieczarkami i kurczakiem na Dzień Pizzy

Dawno nie piekłam pizzy, bo jak się już ją upiecze to można jeść, jeść....jeść, a przecież wiecie że u nas ostatnio dietetycznie.
Biorąc pod uwagę kilka ostatnich słów pizza którą upiekłam była na cieniutkim spodzie i z małą ilością sera (dokładnie mozzarelli).
Pieczarki, duszone udko kurczaka i mozzarella na odrobinie przetartej pasty pomidorowo-paprykowej.
Przejrzałam kilka nowych przepisów na ciasto do pizzy, ale były trochę dziwne, więc wróciłam do mojego starego zastępując część mąki kukurydzianą zamiast semoliny.



Pizza  z pieczarkami i kurczakiem 


  • około 40 dag maki pszennej białej
  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 szklanka letniej wody
  • dwie kulki  mozzarelli (150g)
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 200 ml przecieru pomidorowo-paprykowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 udka duszonego kurczaka
  • 1 duża cebula
  • ok 400 g pieczarek
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • sól i pieprz do smaku


Wsyp  mąkę  pszenną do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę wody, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą.
Dodaj pozostałe składniki ciasta (sól, mąkę kukurydzianą)i wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je na kilka godzin w lodówce.
Oczyść pieczarki, obierz cebulę.


Pokrój pieczarki i cebulę. Przesmaż je na patelni na maśle sklarowanym. Posól je i popieprz - pozostaw do ostudzenia.
 Podziel ciasto na małe kulki wielkości odpowiedniej do tego jakiej wielkości chcesz mieć pizzę.




Rozwałkuj ciasto podsypując maką, rozłóż do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około1/2 godziny.
Rozgrzej w tym czasie piekarnik.






 Pokrój mozarellę, obierz kurczaka z kości i rozerwij mięso na cząstki.








 Wymieszaj przecier pomidorowo-paprykowy z koncentratem.
Dodaj oregano - wymieszaj po czym posmaruj przecierem pizze.








Rozłóż na pizzy kawałki kurczaka. pieczarki z cebulą i kawałki mozzarelli .










Upiecz pizzę w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C. na rumiany kolor.



Pizza wyszła cieniutka, z nieprzesadzoną ilością farszu, więc i niezbyt ciężka i mokra.








2 komentarze:

  1. Jakie to ciasto apetycznie zarumienione na brzegach! I widać, że nie ciężka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Marzyniu, na dobre słowo od Ciebie zawsze można liczyć :)
      Buziaki <3

      Usuń