Biorąc pod uwagę kilka ostatnich słów pizza którą upiekłam była na cieniutkim spodzie i z małą ilością sera (dokładnie mozzarelli).
Pieczarki, duszone udko kurczaka i mozzarella na odrobinie przetartej pasty pomidorowo-paprykowej.
Przejrzałam kilka nowych przepisów na ciasto do pizzy, ale były trochę dziwne, więc wróciłam do mojego starego zastępując część mąki kukurydzianą zamiast semoliny.
Pizza z pieczarkami i kurczakiem
- około 40 dag maki pszennej białej
- 10 dag mąki kukurydzianej
- 2,5 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 szklanka letniej wody
- dwie kulki mozzarelli (150g)
- 1 łyżka suszonego oregano
- 200 ml przecieru pomidorowo-paprykowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 udka duszonego kurczaka
- 1 duża cebula
- ok 400 g pieczarek
- 1 łyżka masła sklarowanego
- sól i pieprz do smaku
Wsyp mąkę pszenną do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę wody, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą.
Dodaj pozostałe składniki ciasta (sól, mąkę kukurydzianą)i wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je na kilka godzin w lodówce.
Oczyść pieczarki, obierz cebulę.
Pokrój pieczarki i cebulę. Przesmaż je na patelni na maśle sklarowanym. Posól je i popieprz - pozostaw do ostudzenia.
Podziel ciasto na małe kulki wielkości odpowiedniej do tego jakiej wielkości chcesz mieć pizzę.
Rozwałkuj ciasto podsypując maką, rozłóż do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około1/2 godziny.
Rozgrzej w tym czasie piekarnik.
Pokrój mozarellę, obierz kurczaka z kości i rozerwij mięso na cząstki.
Wymieszaj przecier pomidorowo-paprykowy z koncentratem.
Dodaj oregano - wymieszaj po czym posmaruj przecierem pizze.
Rozłóż na pizzy kawałki kurczaka. pieczarki z cebulą i kawałki mozzarelli .
Upiecz pizzę w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C. na rumiany kolor.
Jakie to ciasto apetycznie zarumienione na brzegach! I widać, że nie ciężka :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzyniu, na dobre słowo od Ciebie zawsze można liczyć :)
UsuńBuziaki <3