Ze względu na dietę mamusi i odchudzenie naszego jadła staram się tak gotować, by nie spędzając całego dnia w kuchni ugotować dwa rodzaje dań.
Nieoceniony jest drób poszetowany przygotowywany dla mamusi na chlebek jak i dodatek do zup, ale o tym innym razem.
Dziś tłusty czwartek, więc czas na pączki.
Przygotowałam jedno odchudzone nieco ciasto, dwa różne nadzienia i dwa różne sposoby obróbki - smażenie i pieczenie w piekarniku.
Pączki pieczone z jagodami i syropem klonowym
- ok 1/2 kg mąki pszennej
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 szklanka mleka
- 4 dag drożdży
- 3 żółtka
- 5 dag masła
- szczypta soli
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego (domowej roboty na spirytusie)
- delikatny przecier z czarnych jagód
- 1 łyżka startych sucharków (około)
- syrop klonowy do polania
Mąkę przesiej do miski. Dodaj zaczyn , żółtka, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli, resztę mleka -wyrabiaj ciasto.
Na końcu dodaj stopione, schłodzone masło. Wyrabiaj ciasto tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
Nakryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Do dżemu dodaj starte sucharki w takiej ilości, by zagęścic nadzienie.
Rozwałkuj lekko ciasto,pokrój je w kwadraty.
Na środku każdego ułóż łyżeczkę nadzienia, zlep jak pierogi formując kulę układając zlepieniem pod spód na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia.
Wstaw blaszkę do piekarnika.
Gdy pączki podrosną wyjmij je z piekarnika i nastaw temp. 190 st. C z nadmuchem. Każdy pączek możesz delikatnie posmarować mlekiem z rozpuszczoną odrobiną miodu, lub żółtkiem, by miały piękny kolor.
Wstaw pączki do piekarnika i upiecz sprawdzając patyczkiem. gdy pączki się zarumienią.
Podawaj pączki polane syropem klonowym (lub syropem z agawy)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz