23 lutego 2017

Pączki pieczone z jagodami i syropem klonowym

Jak zapewne już zauważyliście że od pewnego czasu gotuję na "dwa fronty".
Ze względu na dietę mamusi i odchudzenie naszego jadła  staram się tak gotować, by nie spędzając całego dnia w kuchni ugotować dwa rodzaje dań.
Nieoceniony jest  drób poszetowany przygotowywany dla mamusi na chlebek jak i dodatek do zup, ale o tym innym razem.
Dziś tłusty czwartek, więc czas na pączki.
Przygotowałam jedno odchudzone nieco ciasto, dwa różne nadzienia i dwa różne sposoby obróbki - smażenie i pieczenie w piekarniku.



Pączki pieczone z jagodami i syropem klonowym


  • ok 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 szklanka mleka
  • 4 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • 5 dag masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (domowej roboty na spirytusie)
  • delikatny przecier z czarnych jagód
  • 1 łyżka  startych sucharków (około)
  • syrop klonowy do polania
Z pół szklanki letniego mleka łyżki cukru brązowego , 2 łyżek mąki  i oraz  rozkruszonych drożdży przygotuj  zaczyn.
Mąkę  przesiej do miski. Dodaj zaczyn , żółtka, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli, resztę mleka  -wyrabiaj ciasto.
Na końcu dodaj  stopione, schłodzone masło. Wyrabiaj ciasto tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
Nakryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Do dżemu dodaj starte sucharki w takiej ilości, by zagęścic nadzienie.



Piekarnik nagrzej do temp. 30 st.C 
Rozwałkuj  lekko ciasto,pokrój je w kwadraty.
 Na środku każdego ułóż łyżeczkę nadzienia, zlep jak pierogi formując kulę  układając zlepieniem pod spód na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia.
Wstaw blaszkę do piekarnika.





 Gdy pączki podrosną wyjmij je z piekarnika i nastaw temp. 190 st. C z nadmuchem. Każdy pączek możesz  delikatnie posmarować mlekiem z rozpuszczoną odrobiną miodu, lub żółtkiem, by miały piękny kolor.
Wstaw pączki do piekarnika i upiecz sprawdzając patyczkiem. gdy  pączki się zarumienią.
Podawaj pączki polane syropem klonowym (lub syropem z agawy)
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz