Wiele się zmieniło w mojej kuchni ...i nie tylko w kuchni.
MG zmienil swoją aktywność sportową z kibicowania przed TV na maszerowanie z kijami.
Zapowiedział też zredukowanie cukru i słodyczy wszelakich do minimum.
Dodatkowo postanowiliśmy wędliny jeść tylko od święta i takiem tam jeszcze ....
Mamusia też po ostatnim pobycie w szpitalu ma dość restrykcyjną dietę.
Tak więc generalnie nasz codzienny jadłospis wyglada trochę inaczej niż zwykle.
Jedzenie duszone, gotowane na parze lub pieczone w piekarniku.
Niedzielne smakołyki tez odchudzone.
Dziś przepis na ciasteczka bez cukru z mąką owsianą i pszenną pół na pół.
Ciasteczka orzechowe
- 20 dag daktyli
- 5 dag rodzynków
- 1 szklanka mleka lub wody
- szczypta soli
- 2 jajka
- 3 łyżki masła lub oleju kokosowego
- 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych (lub mąki)
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- orzechy włoskie
Daktyle zalej gorącą wodą doprowadź do zagotowania.
Dodaj masło lub olej kokosowy - mieszaj do chwili rozpuszczenia tłuszczu. Rozgnieć daktyle widelcem, dodaj rodzynki i cynamon.
Przestudź masę. Do letniej masy dodaj płatki owsiane, jaja i szczyptę soli.
Wymieszaj ponownie. Dodaj na końcu mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj za pomocą łyżeczki niewielkie placuszki ciasta.
Na każdy placuszek wsypuj rozkruszone orzechy delikatnie wciskając je w ciasto.
Upiecz ciastka w temp. 180 st C około 20 minut w zależności od wielkości. Sprawdż patyczkiem czy są dopieczone (do suchego patyczka)
Dodaj masło lub olej kokosowy - mieszaj do chwili rozpuszczenia tłuszczu. Rozgnieć daktyle widelcem, dodaj rodzynki i cynamon.
Przestudź masę. Do letniej masy dodaj płatki owsiane, jaja i szczyptę soli.
Wymieszaj ponownie. Dodaj na końcu mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj za pomocą łyżeczki niewielkie placuszki ciasta.
Na każdy placuszek wsypuj rozkruszone orzechy delikatnie wciskając je w ciasto.
Upiecz ciastka w temp. 180 st C około 20 minut w zależności od wielkości. Sprawdż patyczkiem czy są dopieczone (do suchego patyczka)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz