Za poradą przeszperałam intenet. Ciasto francuskie - za tłuste i pracochlonne.
Ze sklepu francuskie - zbyt zakonserwowane i trudno trafic na dobre.
W Dzienniku Bałtyckim znalazłam przepis na placek Trzech Króli - rosca de Reyes.
Zainspirowana przepisem wypiekłam taki oto wieniec imitujący nakrycie głowy jednego z króli.
Cukru użyłam niewiele, zaś bakalii dwie szklanki.
Wieniec królewski wyrósł znakomicie i wszystkim smakował.
Wieniec bakaliowy na Świeto Trzech Króli
- około 500 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru brązowego
- 30 g drożdży
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 szklanki suszonych owoców (śliwki, morele, żurawina, daktyle itp.)
- orzechy do dekoracji
- 3 migdały
- 1 łyżka cukru brązowego
- oraz suszone owoce (śliwki, zurawina i morele) do dekoracji
Do misy robota wlej połowę mleka, dodaj drożdże, kilka łyżek mąki i cukier.
Wymieszaj zaczyn i poczekaj do chwili, aż sie wzburzy.
Dodaj drugą łyżkę cukru, resztę mleka ,sól, kardamon, 2 jaja i 1 żółtko.
Wymieszaj po czy dosypując połowę mąki wyrabiaj ciasto.
Po chwili dodaj stopione i ostudzone masło i resztę mąki.
Wyrabiaj ciasto około 5 minut za pomocą robota (lub ręcznie).
Odstaw do wyrośniecia.
Bakalie zalej ciepłą wodą, przemyj je i dsącz na sitku.
Przesyp do miseczki, dodaj wiórki kokosowe - wymieszaj.
Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnice.
Rozwałkuj podsypując mąką.
Rozłóż bakalie i zwiń w roladę. Trzy migdały włóż do środka rolady.
Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując równocześnie wieniec.
Odstaw do wyrośnięcia.
Posmaruj ciasto rozkłóconym białkiem, przylep na górze orzechy i posyp cukrem trzcinowym.
Piecz ciasto w temperaturze 180 st. C około 40 minut (do suchego patyczka).
Wystudź ciasto na kratce. Górę polej rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladą.
Przylep owoce suszone jak kamienie szlachetne w koronie króla.
Kto znajdzie w swoim kawałku migadałka jest królem.
Nie wiem dlaczego w innych ciastach zalecają włożenie 1 migdałka lub figurki porcelanowej.
przeciaż było trzech króli.
Smakołyki na TRZECH KRÓLI znajdziecie również w blogach
Zajrzyjcie tam koniecznie - warto! Same pyszności!
Dzieki za wspólne pieczenie na ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI.
Bardzo piękny i pomysłowy wieniec upiekłaś :) Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki bardzo! Pozdrawiam :)
UsuńTe same składniki a zupełnie inny sposób wykonania i dzięki temu rewelacyjny wypiek na Twoim stole :-) Dzięki Ninka za wspólne świętowanie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Dorotko! Pozdrawiam :)
UsuńPiękne ciasto !
OdpowiedzUsuńDziekuję serdecznie! Pozdrówka :)
Usuńbardzo dekoracyjny, z pewnością był smaczny! dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńDzięki, dzięki :)
Usuńpozdrawiam serdecznie!
Wspaniały wieniec, dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDzięki bardzo! Do następnego pieczenia :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wygląda jak ten "turban" na głowie jednego z trzech królów. Chętnie bym go wzięła, oczywiście na talerz, nie na głowę ;-)
OdpowiedzUsuń