7 stycznia 2017

Wieniec bakaliowy na Świeto Trzech Króli

Przeglądając stronki trafiłam na "Ciasto na niedzielę" i hasło wypiekamy tradycyjne ciasto na świeto "Trzech Króli". Mimo postanowień  o odchudzeniu kuchni z wypieków, jako że święto to święto - postanowiłam jednak upiec. W długi weekend może ktoryś z chłopaków wpadnie????
Za poradą przeszperałam intenet. Ciasto francuskie - za tłuste i pracochlonne.
Ze sklepu francuskie - zbyt zakonserwowane i trudno trafic na dobre.
W Dzienniku Bałtyckim znalazłam  przepis na placek  Trzech Króli - rosca de Reyes.
Zainspirowana przepisem wypiekłam taki oto wieniec imitujący nakrycie głowy jednego z króli.
Cukru użyłam niewiele, zaś bakalii dwie szklanki.
Wieniec królewski wyrósł znakomicie i wszystkim smakował.



Wieniec bakaliowy na Świeto Trzech Króli



  • około  500 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 30 g drożdży
  • 3 jajka 
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki suszonych owoców (śliwki, morele, żurawina, daktyle itp.)
  • orzechy  do dekoracji
  • 3 migdały
  • 1 łyżka cukru brązowego 
  • oraz suszone owoce (śliwki, zurawina i morele) do dekoracji




Do misy robota wlej połowę mleka, dodaj drożdże, kilka łyżek mąki i cukier.
Wymieszaj zaczyn i poczekaj do chwili, aż sie wzburzy.
Dodaj drugą łyżkę cukru, resztę mleka ,sól, kardamon, 2 jaja i 1 żółtko.
Wymieszaj po czy dosypując połowę mąki wyrabiaj  ciasto.
Po chwili dodaj stopione i ostudzone masło i resztę mąki. 
Wyrabiaj ciasto  około 5 minut za pomocą robota (lub ręcznie).
Odstaw do wyrośniecia.




Bakalie zalej ciepłą wodą, przemyj je i dsącz na sitku.

Przesyp do miseczki, dodaj wiórki kokosowe - wymieszaj.
Gdy ciasto wyrośnie przełóż  je na stolnice.
Rozwałkuj podsypując mąką.






Rozłóż bakalie i zwiń w roladę. Trzy migdały włóż do środka rolady.






 Przełóż  na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia formując równocześnie wieniec.

Odstaw do wyrośnięcia.









Posmaruj ciasto rozkłóconym białkiem, przylep na górze orzechy i posyp cukrem trzcinowym.






Piecz ciasto w temperaturze 180 st. C około 40 minut (do suchego patyczka).




Wystudź ciasto na kratce. Górę polej rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladą.
Przylep owoce suszone jak kamienie szlachetne w koronie króla.


Kto znajdzie w swoim kawałku migadałka jest królem.
Nie wiem dlaczego w innych ciastach zalecają włożenie 1 migdałka lub figurki porcelanowej.
przeciaż było trzech  króli.



Smakołyki na TRZECH KRÓLI znajdziecie również w blogach


Zajrzyjcie tam koniecznie - warto! Same pyszności!
Dzieki za wspólne pieczenie na ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI.


Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016



11 komentarzy:

  1. Bardzo piękny i pomysłowy wieniec upiekłaś :) Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te same składniki a zupełnie inny sposób wykonania i dzięki temu rewelacyjny wypiek na Twoim stole :-) Dzięki Ninka za wspólne świętowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dekoracyjny, z pewnością był smaczny! dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały wieniec, dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki bardzo! Do następnego pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzeczywiście wygląda jak ten "turban" na głowie jednego z trzech królów. Chętnie bym go wzięła, oczywiście na talerz, nie na głowę ;-)

    OdpowiedzUsuń