23 maja 2015

Racuchy drożdżowe z twarogiem wiejskim i rabarbarem

Lubie rabarbar. W sezonie korzystam z niego  na maxa!
A więc kilka przepisów z rabarbarem...



Racuchy drożdżowe z twarogiem wiejskim i rabarbarem



  • ok. 2 szklanek mąki pszennej
  • 2 łyżki otrebów pszennych lub żytnich
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 duże jajo
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 450 ml mleka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • olej do smażenia
  • twarożek wiejski (około 500g)
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki śmietanki wiejskiej
  • cynamon do posypanie
  • listki mięty do dekoracji


Pół szklanki mąki pszennej wsyp do miski , dodaj letnie mleko, cukier i pokruszone drożdże.
Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Po ok. 15 minutach dodaj jajo, szczyptę soli,
 pozostałą mąkę, otreby i siemię oraz  roztopione i schłodzone masło.
Wyrób gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany i odstaw w ciepłe miejsce.



Obierz rabarbar, pokrj go na 2 cm kawałki.
Na patelnię wrzuć cukier. Gdy cukier zacznie się karmelizować dodaj rabarbar i przesmaż go z cukrem.
po chwili dodaj śmietankę.Trzymaj patelnię na wolnym ogniu do chwili aż sos będzie odpowiednio gęsty.



Gdy ciasto zacznie rosnąć usmaż racuchy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.
Układaj je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj racuchy posypane pokruszonym wiejskim twarogiem i polane sosem rabarbarowym i udekorowane listkami mięty.



Jeśli lubisz posyp cynamonem.


Rabarbarowa rewolucja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz