Powiem Wam szczerze, że sama byłam zaskoczona efektem. Polska kasza perłowa zastapiła kuskus w daniu wzorowanym na słynnej arabskiej sałatce tabule .
Umieszczona w pomidorkach wyglądała bardzo smakowicie.
Perła w pomidorku
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy perłowej
- 6 pomidorów
- 1 zielony ogórek
- 1/4 szklanki oliwy
- sok z 1 limonki lub cytryny
- pęczek natki pietruszki
- kilkanascie rozetek roszponki
- 2 łyżki posiekanej mięty
- miód, sól i pieprz biały do smaku
Kaszę wsyp do miski.
Dwa pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
Cztery pomidory przekrój na połówki, wyjmij miąższ ze środka, posiekaj go drobno.
Wymieszaj posiekane pomidory z kaszą. Obierz ogórka, wykrój gniazdo nasienne.
Połówki posiekaj lub zetrzyj na grubej tarce i domieszaj do sałatki.
Oliwę, sok z cytryny, przyprawy wymieszaj dokładnie, dodaj do sałatki i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 2 - 3 godziny by kaszka wchłonęła dresing.
Dodaj posiekaną natkę, roszponkę (część rozetek zostaw do dekoracji) i miętę.
Wymieszaj wszystko po czym napełnij wydrążone pomidorki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz