24 maja 2015

Drożdżówki z białym serem.

 Miały być "Wypiekane na śniadanie" a wypiekłam dopiero na podwieczorek. 
Niestety jutrzejszego śniadania nie doczekają - były tak pyszne, że do kolacji zjedliśmy wszystkie.
Poniżej przepis skopiowany z  " Wypiekanie na śniadanie"
Kolorem czerwonym zaznaczyłam zmiany, które wprowadziłam do przepisu




Drożdżówki z białym serem.


  • na rozczyn:
  • 125 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru (dałam 2 łyżki)
  • na ciasto:
  • 340 g maki tortowej
  • 40 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • szczypta soli
  • na nadzienie:
  • 500 g twarogu (śmietankowy tłusty)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru waniliowego (1 łyżka cukru pudru trzcinowego)
  • (1 łyżka budyniu waniliowego - proszku)
  • lukier cytrynowy

Przygotowujemy rozczyn i odstawiamy go na około 15 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy w duży prostokąt i pośrodku układamy nadzienie. Zakładamy górną część ciasta, a potem dolną. Kroimy na 10-12 równych części i każdą z nich skręcamy w połowie. Ciężko to opisać więc wszystkie kroki staraliśmy się pokazać na schematycznym rysunku który zamieszczamy na dole w komentarzach. Możecie ten rysunek skopiować na swoje blogi, jeśli tylko chcecie.
Układamy na wyłożonej papierem blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
 na 30 minut.
 Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. 






Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem (cukier puder utarty z sokiem z cytryny). 









A tutaj schemat składania ciasta:
Wypiekali ze mną:
Bożena - "Moje domowe kucharzenie"
Iza -  "Smaczna Pyza"
Paweł - " Chleby.info"
Lidia - "facebook"
Joanna "Różowa kuchnia"
Zuzanna - "GLIKO"
Ala -   "Ala piecze i gotuje"
Paulina - " Czarna Oliwka"
Joanna - "Grunt to przepis"
Kasia - "Mia cucina"
Magda - "Z milosci do slodkości"
Elżbieta - "W poszukiwaniu Slow Life"
Marzena - "Kulinarne Szaleństwa Maniusi"
Ewelina - "Stylowa kuchnia"
Urszula - "Moja kuchnia"
Katarzyna - "Kuchareczka gaduleczka"
Danuta - "Moje wypiek i inie tylko"
Joanna - "Notatki kulinarne"
Basia - "Basia w kuchni"
Monika - "Matka Wariatka"


























10 komentarzy:

  1. Alez puszyste Ci wyszly!! Dziekuje za wspolne wypiekanie, Nina))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kasiu! W ten weekend naprawdę było pysznie!

      Usuń
  2. Wyglądają obłędnie, a smakują jeszcze lepiej!!! :) Dziękuję za wspólne wypiekanie

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za wspólne pieczenie. Było przepysznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne i oczywiście pyszne:-). Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Nino, pięknie wyszły Twoje drożdżówki. Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyszły:) Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziewczyny, kiedy Wy dajecie radę to wszystko zrobić? Ja nie piekłam drożdżowego od świąt...
    P.S. Mam taką samą filiżankę od siostry - bardzo ją lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam dwie :)takie filiżanki i też bardzo je lubię!
      Co do ciastek rożdżowych polecam przepis, bo jest świetny :)
      Marzenko upiecz je na Dzień Dziecka dla swojej Czelotki!

      Usuń