26 maja 2015

Deser i kwiatki na Dzień Matki. Deser ryżowy z rabarbarem.


Dziś szczególny dzień, Dzień Matki. Ja  matka i moja Mamusia ze wzgledu na dietę nie mogłyśmy się obżerać się mnóstwem kalorii,tak jak to kiedys bywało, więc obchody były skromne.
Deser dietetyczny z tak lubianym przez nas rabarbarem.
Szybko i pysznie.





 Deser ryżowy z rabarbarem


  • 4 łodygi rabarbaru
  • 8 łyżek ryżu ugotowanego na mleku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2 banany
  • 4 kostki czekolady
  • 2 duże banany
  • listki mięty do dekoracji





Ugotuj ryż na mleku.  Pod koniec gotowania dodaj masło. Obierz i pokrój banany. Zetrzyj czekoladę.
Obierz rabarbar i pokrój go w 2 cm kawałki. Wyłóż rabarbar na patelnię z dodatkiem miodu.
Przesmaż go krótko, tak by sie nie rozpadł. Ostudź.
Do pucharków włóż po łyżce ryżu, łyżce rabarbaru, oprósz starta czekoladą.



Na górę rozłóż drugą łyżkę ryżu. Połóż plasterki banana. Na środku wyłóż rabarbar, polej powstałym rabarbarowym syropem.









Oprósz desery startą czekoladą i udekoruj listkami mięty.





Rabarbarowa rewolucja


3 komentarze:

  1. Jak z rabarbarem, to ja bym jadła z rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki! Widzę, że nie tylko ja jestem miłośniczką rabarbaru ...

    OdpowiedzUsuń