Szybko i prosto, a efekt smakowity !
Ciasto kakaowe z rabarbarem
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 duże jaja
- 1 pełna szklanka przecieru jabłkowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5łodyg rabarbaru
- 4 łyżki cukru brązowego do posypania
- bratki i mięta do przybrania
Obierz rabarbar i pokrój łodygi na połówki.
Jaja zmiksuj z cukrem dodając pod koniec przecier jabłkowy i olej. Przesiej mąkę oraz kakao do miski. Dodaj sodę i proszek do pieczenia - wymieszaj. Połącz składniki suche i mokre.Wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formę .
Na górze ciasta ułóż łodygi rabarbaru i posyp cukrem.
Upiecz ciasto w temp. 170 st C do suchego patyczka. (około 35 min)
Po wystudzeniu przekrój ciasto na kwadraty. Podaj udekorowane bratkami i mietą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz