9 maja 2014

Szparagowe spaghetti pełnoziarniste

Ostatnio każda wyprawa na zakupy kończy się pęczkiem dorodnych szparagów. Sezon na nie nie trwa długo, więc trzeba korzystać. Są dietetyczne i zdrowe. Ceny też w miarę korzystne.
Aby w pełni wykorzystać szparagi z dolnych części łodyg robię sosik, a czubki gotuje w parze.
Mam garnuszek z siteczkiem do gotowania na parze - w sam raz na pęczek szparagów!
Tak przygotowane szparagi smakują wyśmienicie z kaszą,makaronem, kluseczkami.
 Tym razem z sosem szparagowym podałam makaron pełnoziarnisty.




Szparagowe spaghetti pełnoziarniste.



  • 250 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 łyżeczka  masła 
  • 1 łyżka śmietanki wiejskiej
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz biały do smaku
  • pół łyżeczki cukru
  • rukola do dekoracji 
  • ser typu parmezan do posypania




Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
Obierz umyte uprzednio szparagi dokładnie pozostawiając obierki.






Szparagi przekrój na połowę. W garnku do gotowania na parze w dolnej części włóż obierki
i zalej je  niewielką ilością osolonej i posłodzonej wody.
Do górnej części włóż obrane szparagi. Gotuj szparagi około 15 minut do chwili, aż będą al dente.






Obierki przetrzyj przez sito przelewając wodą z gotowania.
Pokrój ugotowane dolne części szparagów i wsyp do przetartych szparagów.





Mąkę wymieszaj w małej ilości wody, dodaj śmietankę po czym zagęść sos.
Dodaj masło, dopraw solą i białym pieprzem do smaku.












Ugotowane porcje makaronu umieść na talerzach, polej je sosem.
Udekoruj listkami rukoli i posyp startym serem.



Szparagi



1 komentarz: