31 maja 2014

Zupa szparagowa z jaglanką.

U mnie wciąż  szparagi. Bardzo lubię połączenie zupy szparagowej z kaszą jaglaną.
To kolejna wersja takiej zupy, tym razem  na bulionie warzywnym.

Zupa szparagowa z  jaglanką.


  •  1 pęczek białych szparagów 
  • szczypta cukru (około 1/2 łyżeczki)
  • szczypta soli
  • 4 czubate łyżki  ugotowanej na sypko  kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • sól i pieprz biały do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki  pietruszki 


Do ciepłej ugotowanej kaszy dodaj masło, pieprz ziołowy - wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
Szparagi obierz,  ugotuj je w małej ilości lekko osolonej i osłodzonej wody. Pokrój je w 1 cm kawałki zostawiając  czubki do dekoracji.
Zalej szparagi bulionem warzywnym, dopraw solą, pieprzem białym do smaku  - zagotuj.

 Dodaj posiekaną natkę pietruszki.




W talerzach umieść po łyżce kaszy. Zalej gorącą zupą.
Udekoruj czubkami szparagów.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz