20 maja 2014

Budyń czekoladowy z ananasem

Budyń czekoladowy który poprawił nam humor w ubiegłym tygodniu miał sporo czekolady w sobie i odrobinę przesmażonego ananasa .
Czekolada na gorąco z szczyptą cynamonu jest równie skuteczna w czasie deszczowych i zimnych dni.
Czasem prosty smakołyk jest najlepszy!


Budyń czekoladowy z ananasem
1/2 litra mleka
1 budyń czekoladowy
4 łyżki cukru brązowego
5 dag czekolady mlecznej
szczypta kardamonu
1/2 niewielkiego ananasa
czekolada deserowa do dekoracji

Obierz ananasa, pokrój go na kawałki i przesmaż na  2 łyżkach cukru brązowego (do chwili, aż sos lekko odparuje).
Ugotuj budyń czekoladowy z dodatkiem 2 łyżek brązowego cukru.
Do ciepłego budyniu dodaj czekoladę mleczną - mieszaj do chwili, gdy czekolada się rozpuści.










Wyłóż budyń do pucharków, udekoruj kawałkami czekolady deserowej.
Na górze ułóż warstwę ananasa z wytworzonym sosem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz