24 maja 2014

Krem czekoladowy z awokado na Dzień Matki

Dzień Mamy tuż tuż....więc pora pomyśleć o czymś wyjątkowym.
To coś ma być lekko słodkie, eleganckie i zdrowe...
W ubiegłym tygodniu przygotowałam na próbę taki właśnie deser, który łączy te cechy.
Krem był bardzo smaczny, zdrowy i pięknie się prezentował, więc sądzę, że  Waszym Mamusiom zasmakuje :-)



Krem czekoladowy z awokado



  • 2 niewielkie dojrzałe awokado
  • 200 ml gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 płaskie łyżki mąki chleba świętojańskiego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • miód do smaku
  • kilka łyżeczek wiórków kokosowych (uprażonych na suchej patelni) 
  • kilka łyżeczek  pyłku pszczelego (opcjonalnie)
  • 50 ml jogurtu do dekoracji
  • listki mięty lub melisy do dekoracji


Obierz awokado, dodaj mleczko kokosowe, kakao, cukier z wanilią i chleb świętojański.
Jeśli nie masz tej mąki  zastąp ją 1 łyżeczką kakao.
Miodu dodaj tyle, jak lubisz słodkie desery. Zmiksuj wszystko na gładka masę.








Włóż do pucharków, udekoruj kleksem jogurtu, posyp pyłkiem pszczelim i uprażonym kokosem.

Udekoruj deser listkami mięty lub melisy.


3 komentarze:

  1. Szkoda, że już swojej Mamie nie mogę zrobić takiego deseru; i lubiła słodkie i była otwarta na nowości... Moje Potwory zaś (mam nadzieję) przyniosą na prezent jakieś śledziki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń