12 maja 2014

Placuszki jogurtowe z sosem rabarbarowym i truskawką

Mój stary rabarbar w ogrodzie zginął nie wiem dlaczego.
W ubiegłym roku kupiłam nowy i na razie ma dwa listki.
Cieszę się, że jest szansa że się rozrośnie.
Pozostaje rabarbar z warzywnika.
Bardzo go lubię jako dodatek do wielu potraw.
Można na przykład zrobić z niego sosik do placuszków.



Placuszki jogurtowe z sosem rabarbarowym i truskawką




    Rabarbalove
  • 1 jajo
  • 1 szklanka jogurtu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej pszennej
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka słonecznika
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • mąka pszenna ile zabierze
  • 4 grube łodygi rabarbaru
  • szczypta kardamonu
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 250 g truskawek
  • kilka kosteczek czekolady
  • kilka łyżek bitej śmietany
  • odrobina oleju do posmarowania patelni




Do miseczki wlej jogurt, dodaj jajo  i wsyp siemię lniane.
Wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki - otręby owsiane, sodę
oraz szczyptę soli Mieszając dodaj  mąkę pszenną w takiej ilości , by ciasto było o konsystencji gęstej śmietanki.
Usmaż placuszki na wysmarowanej olejem patelni na złoty kolor.








Obierz rabarbar, pokrój go na 2 cm kawałki.





W rondelku stop cukier brązowy po czym dodaj rabarbar i szczyptę kardamonu .
Duś go do chwili, aż zacznie się rozpadać a powstały sok lekko odparuje. Na końcu dodaj łyżeczkę masła i mieszaj do chwili, gdy się rozpuści.





Umyj truskawki. Część obierz z szypułek i pokrój w plasterki. Pozostałe pozostaw do dekoracji.
Na talerzykach układaj po placku, na każdy nałóż łyżkę sosu rabarbarowego, przełóż plasterkami truskawek, nakryj drugim placuszkiem. Na każdym ułóż kolejną łyżkę sosu i plasterków truskawek.


Górę każdej porcji udekoruj bitą śmietaną oraz całą truskawką. Posyp startą czekoladą.























1 komentarz:

  1. Wyglądają na prawdę pysznie :)

    Zmiana adresu bloga!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń