6 maja 2014

Zupa szparagowa pod chmurką

Po słodkich szaleństwach długiego weekendu wracamy do rzeczywistości.
W ogrodzie huk roboty, kopanie, sianie, sadzenie.
W kuchni wiosennie, wcześniej niż co roku  pojawiły się szparagi.
W ogrodzie w trawniku wyrosły dwa... 2....słownie dwie sztuki, w odróżnieniu od poprzedniego ,
gdy zerwałam cały pęczek!
Zupy z nich nie będzie, więc niech sobie rosną.
Kupiłam w warzywniaku.



Zupa szparagowa pod chmurką



  •  1 pęczek zielonych szparagów
  • szczypta cukru (około 1/2 łyżeczki)
  • szczypta soli
  • 2 białka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • 1 duże jajo
  • 50 ml śmietanki kremowej
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • szczypta białego pieprzu
  • 4 bratki  do dekoracji
  • odrobina oleju roślinnego




Z umytych uprzednio szparagów odłam główki (około 4 cm) i włóż do  sitka do gotowania na parze.



Do garnka pod sitkiem dodaj pokrojone dolne części szparagów.
Zalej je wodą, dodaj szczyptę soli i cukier.
Gotuj razem około 15 minut do chwili, aż będą miękkie.
Dodaj do garnka obrane i pokrojone w cząstki jabłko i gotuj jeszcze razem 5 minut.





Jabłka  ze szparagami zmiksuj  blenderem , by wydobyć jak najwięcej miąższu.
Przetrzyj wszystko przez sito tak, by zostały na sitku tylko włókna które są odpadem
(wcześniej nie obieraliśmy szparagów).




Ubij białka ze szczyptą soli na sztywna pianę. Dodaj żółtko nie przerywając ubijania.
Na przesmarowanej olejem patelni ułóż chmurki z piany. Na bardzo małym ogniu usmaż pianę z obydwu stron.






Zupę zagotuj, dopraw do smaku szczyptą pieprzu i solą jeśli trzeba.
Dodaj masło.Zapraw zupę śmietanką wymieszaną z mąką i odrobiną wody.
Podawaj zupę w talerzach udekorowaną chmurkami z pianki, główkami szparagów i bratkami.

Szparagi













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz