31 maja 2014

Żeberka nadziewane szparagami

To danie jest w sumie trochę dziwne.
Z jednej strony wieprzowe żeberka...z drugiej dietetyczne szparagi.
Bynajmniej nie dietetyczne, jak sugerowałaby obecność szparagów.
Połączenie bardzo smaczne, aczkolwiek trochę zaskakujące.
Zobaczcie sami.




Żeberka nadziewane szparagami


  • 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych
  • 1 pęczek szparagów
  • sos sojowy do skropienia
  • sól, cukier i pieprz czarny  do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 100 ml wytrawnego wina
  • 2 ostre papryczki
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • rukola do dekoracji



Obierz i ugotuj szparagi al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.
Mięso pokrój w kawałki, skrop sosem sojowym i odstaw na 15 minut.
Na łyżce masła przesmaż żeberka na rumiano ze wszystkich stron.
Podlej winem, dodaj posiekany czosnek, papryczki,  oprósz pieprzem i tymiankiem oraz solą do smaku,  po czym duś do miękkości (podlewając niewielką ilością wody).
Gdy kości z żeberek można będzie łatwo wyjąć włóż w nie szparagi.
Umieść mięso w sosie i duś jeszcze  5 minut na bardzo małym ogniu.
podawaj mięso udekorowane rukolą.




























4 komentarze:

  1. owszem danie zaskakuje, ale jak pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Reniu, zastanawiałam się czy zrobić wrzutkę na bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ninka, pomysł zastąpienia kostek w żeberkach szparagami jest świetny, kuchnię trzeba traktować z przymrużeniem oka! To taka kulinarna instalacja :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się, rodzaj instalacji lub kreacji kulinarnej :D new art!!!
    ...a teraz domyślajcie się, co autor chciał przez to powiedzieć :D
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń