4 maja 2014

Mus czekoladowy z mandarynką

Długi weekend nas nie rozpieszczał pogodą, więc sami musieliśmy poprawiać sobie humor.
A cóż może być lepszego jak deser lub lody z filiżanką pysznej kawy.
Mus czekoladowy delikatny w smaku z nutą cytrusową ....


Mus czekoladowy z mandarynką


    Przepis na chwilę kawowej przyjemności
  • 10 dag czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 jaja
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 mandarynki
  • 2 kostki startej czekolady do posypania

  • bita śmietana  i listki  mięty do dekoracji



Rozbij wyszorowane i sparzone jaja po czym rozdziel żółtka i białka  do oddzielnych naczyń.
Ubij pianę z białek z żółtka z cukrem pudrem na jasna masę.
W kąpieli wodnej rozpuść masło, dodaj czekoladę i likier oraz sporą szczyptę startej skórki z mandarynki.  Do masy z żółtkami wlej stopioną czekoladę nie przerywając ubijania.
Do masy dodaj łyżkę piany z białek, wymieszaj delikatnie po czym dodaj pozostałą pianę.
Po wymieszaniu nałóż do pucharków połowę filecików z mandarynek, zalej musem czekoladowy i  chłodź w lodówce kilka godzin.
Podaj mus udekorowany pozostałymi cząstkami mandarynek, odrobiną bitej śmietany i listkami mięty.
Posyp startą czekoladą.
Mus wyśmienicie smakuje z filiżanką  kawy JACOBS CREMA GOLD !



Przepis bierze udział w konkursie „Przepis na chwilę kawowej przyjemności”.

1 komentarz: