30 maja 2014

Domowe lody truskawkowe z marakują

Niestety  moje desery z galaretkami Winiary nie spodobały się na tyle, by dostać choć wyróżnienie.
Może nie  były zbyt nowoczesne, może fotki były kiepskie.... konkurencja na pewno była duża i sporo świetnych przepisów.
Trudno. Powiem szczerze , że nie liczyłam na główną nagrodę, jednak miałam cichą nadzieję na wyróżnienie.
Zrobiło mi się trochę smutno, więc zrobiłam szybkie , domowe lody, by  poprawić sobie humor.







Domowe lody truskawkowe z marakują


  • 400 ml jogurtu
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 kg  mrożonych truskawek
  • 3 dojrzałe owoce marakui
Do  malaksera z ostrzem do siekania wsyp zamrożone truskawki. Dodaj miód  i jogurt.
Włącz malakser. Gdy po kilkudziesięciu sekundach powstanie jednolita zmrożona masa nakładaj lody do pucharków.
Przekrój owoce marakui na połowę i łyżeczką starannie wybierz zawartość każdej połówki i wyłóż ją na lody.

Marakuja  wspaniale wzbogaca smak lodów.  Podejrzewam że każdy, najzwyklejszy deser zyska  na smaku po dodaniu tego owocu.

Akcja lodowa 2014

4 komentarze:

  1. to ja też poproszę o taki pucharek na pocieszenie:)
    a tak na marginesie- mam wyhodowane z nasion posadzone w szklarni sadzonki marekui- ciekawe cy coś zbiorę w tym roku?:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Częstuj się kochana :)
    Daj znać, czy udało Ci się zebrać choć jeden owoc marakui.
    Ja dobrych kilka lat temu miałam też dwie rośliny.
    Pięknie kwitły , ale owoców nie doczekałam :(

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe połączanie muszę się przyznać, że nie jadłam nigdy marakui

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko! musisz spróbować, to niezwykle interesujące doznanie smakowe :)

      Usuń