27 maja 2014

Koszyczki bezowe pełne jagód.

Bardzo lubię połączenie kwaśnych owoców i bezy, dlatego postanowiłam przygotować taki własnie deser - ciasteczko : koszyczki bezowe.
Niebawem rozpocznie się sezon jagodowy, więc można będzie zastosować świeże owoce.
Na razie pozostaje użyć  mrożonych lub ze słoiczka.

Koszyczki bezowe pełne jagód.
    Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!
  • bezy: 4 białka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny do smaku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  (lub kisielu malinowego)
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • krem:250 ml kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder do smaku
  • nadzienie jagodowe: 2 galaretki o smaku jagodowym WINIARY (wersja limitowana)
  • 300 ml jagód w lekkim syropie
  • listki mięty do dekoracji

Galaretkę (jedną) rozpuść w 300 ml wody po czym tężejącą wlej do pojemnika na lód i schłodź, by uzyskać małe kuleczki przypominające jagody.
Ubij pianę ze szczyptą soli, po czym ubijaj dalej wsypując cukier partiami. Gdy piana będzie sztywna 
 dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Ubijaj jeszcze kilka minut.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układaj łyżeczką kółko  dość sporych rozmiarów.
Pozostałą pianę włóż do szprycy i modeluj ściany koszyczków. Z boku wyciskaj uchwyty do koszyków.
wstaw do nagrzanego do 170 st C piekarnika, po 5 minutach zmniejsz temp do 150 st.C i piecz około pół godziny. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. 

Drugą galaretkę włóż do jagód we własnym soku lekko słodzonym. Jeśli użyjesz mrożonych zalej je niewielką ilością wody, delikatnie posłodź. Po zagotowaniu odlej 300 ml  (wraz z jagodami) dodaj galaretkę  po czym nie doprowadzając do zagotowania mieszaj, aż galaretka się rozpuści.Odstaw do schłodzenia.
Ser mascarpone zmiksuj  z sokiem z cytryny  cukrem pudrem (ja dodałam 1 łyżkę z czubem).
Oddzielnie ubij kremówkę - połącz ją z serkiem.
Wystudzone koszyczki napełnij tężejącą galaretką z jagodami.

Krem z serka włóż do szprycy, zrób falbanę wokół galaretki.
W krem wciśnij końcówki uchwytów. Pojemnik na lód z galaretką zanurz odrobinę w  gorącej wodzie po czym ostrożnie wyjmij kuleczki.
Udekoruj koszyczki jagodowymi kuleczkami i listkami mięty.







5 komentarzy:

  1. Cudne koszyki. Takie do schrupania do kawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obejrzałam wszystkie "galaretkowe" propozycje i trudno mi sobie wyobrazić, jakie przepisy uznano za lepsze. Ale ja nie jestem obiektywna, bo lubię Ciebie, a nie lubię galaretki :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Marzyniu! Ja tez Cię lubię :) a galaretki najbardziej takie z owoców na własnym żelu (agrestową, porzeczkową)...pewno to wyczuli :D

    OdpowiedzUsuń