27 maja 2014

Ciasteczka owocowe na jaglanym spodzie

Najpierw do głowy wpadł mi pomysł by nie piec biszkoptu. tylko przygotować zdrowy spód.
Latem, gdy jest gorąco najbardziej lubię desery bez pieczenia, pianki, serniczki....
Tym razem ugotowałam spód z kaszy jaglanej z dodatkiem migdałów i białej czekolady.
Nie mogąc zdecydować się  na rodzaj owoców zrobiłam dwie wersje:

Truskawkowe różyczki




Kwiaty tropików 



Ciasteczka owocowe na jaglanym spodzie

    Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!
  • spód: 200 g kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g białej czekolady
  • cukier brązowy do smaku
  • polewa miętowa: 100 g białej czekolady
  •  kilkanaście listków mięty
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • wersja  truskawkowa: 6 dużych truskawek
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym WINIARY (wersja klasyczna)
  • 200 ml jogurtu
  • listki mięty do dekoracji
  • wersja tropikalna : owoce tropikalne z puszki (np ananas, mandarynka)
  • 2 galaretki o smaku  arbuzowym WINIARY (wersja limitowana)
  • kilka łyżek ziarenek granatu
  • bita śmietanka do dekoracji
  • listki mięty lub melisy do dekoracji 
Umyj i obierz truskawki. Przygotuj 1 galaretkę truskawkową pamiętając, że w czasie upałów lepiej dodać trochę mniej wody. Tężejącą galaretką  wlej do silikonowych foremek w kształcie kwiatów lub zwykłych muffinek do połowy wysokości. W środek każdej  włóż truskawkę. Odstaw do zastygnięcia.
Przygotuj drugą galaretką w 100 ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć wymieszaj ją energicznie z jogurtem.
Zalej foremki masą jogurtową do końca. odstaw do zastygnięcia.



Posiekaj lub zmiel obrane migdały.
Ugotuj kaszę jaglaną na miękko ze szczyptą soli. 
Pod koniec gotowania dodaj migdały. Zdejmij miękką kaszę z ognia, dodaj masło - mieszaj do rozpuszczenia. 



Następnie dodaj połamane kostki białej czekolady. Mieszaj do chwili gdy się rozpuści.



Dopraw cukrem brązowym, jeśli lubisz słodkie desery.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozłóż masę jaglaną cienką warstwą.
Odstaw do ostudzenia. 
Wytnij z ostudzonej masy 6 kółek.
Z ścinków zrób niewielki rant wokół pozostałego prostokąta i odstaw.
Rozpuść w kąpieli wodnej białą czekoladę. Dodaj do niej miętę roztartą w moździerzu z cukrem i cytryną. 
Posmaruj miętową białą  czekoladą wycięte  kółka.
Na każdym ułóż truskawkową różyczkę, udekoruj listkami mięty.


Podawaj różyczki truskawkowe od razu.




 Rozpuść dwie galaretki arbuzowe i dostaw do schłodzenia.
Na odstawionym prostokącie  z masy jaglanej ułóż owoce tropikalne w kwiaty.
Środki wypełnij ziarnami granatu.
 Zalej je tężejącą galaretką.
Odstaw do schłodzenia.








Podawaj ciastka pokrojone w prostokąty, udekorowane odrobiną bitej śmietany i listkami mięty lub melisy.














5 komentarzy: