23 lipca 2013

Szybka zapiekanka na rzepakowym

Przeglądając różne akcje kulinarne zauważyłam coś dla mnie czyli 

 „BLOGERZY KOCHAJĄ OLEJ RZEPAKOWY” :)

Od dawna, czyli od kiedy można było dostać czysty, bezzapachowy dobrej jakości olej rzepakowy stosuję go w kuchni. Szkoda, że tak późno znalazłam tą stronkę, bo więcej dodałabym w temacie olejowym :)
Może choć kilka przepisów...   


Szybka zapiekanka na rzepakowym


  • 6 młodych ugotowanych ziemniaczków
  • 1 młoda cukinia
  • 4 jaja
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki
  • kwiaty pietruszki do dekoracji
  • sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku



Obierz cebulę. Pokrój ją w piórka a ziemniaki w plasterki.
Pokrój cukinię również w plastry. Wybij jaja do miseczki po czym je rozkłóć.
Rozgrzej olej na patelni, zeszklij na nim cebulę. Zmniejsz ogień, rozłóż warstwę ziemniaków, oprósz je solą i pieprzem, rozłóż cukinię znowu oprósz je solą i pieprzem po czym zalej wszystko jajami.



 Nakryj patelnię i zapiekaj na bardzo małym ogniu do chwili aż jaja się zetną. Przed podaniem posyp posiekaną natką i udekoruj kwiatami pietruszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz